Inštitut 8. marec v bitko proti inflaciji, prvi cilj so prikrite podražitve

N1 video 12. Feb 202413:39 30 komentarjev

Inštitut 8. marec začenja bitko proti inflaciji in bitko za to, da bi vsi živeli dostojno življenje, je dejala direktorica inštituta Nika Kovač. Kot pravijo na inštitutu, prvi korak predstavlja boj proti prikritim podražitvam. Nato pa v naslednjih tednih pripravljajo še več akcij. Ob tem so že začeli peticijo za boj proti prikritim podražitvam.

Kot so na današnji novinarski konferenci pojasnili člani inštituta, živimo v času velike draginje, zaradi katere se posameznice in posamezniki znajdejo v vedno večjih stiskah, ki ljudi silijo v to, da se odločajo med plačilom položnic in nakupom določene hrane. Na inštitutu so se zato odločili, da bodo pripravili sklop akcij, s katerimi si bodo prizadevali omejiti učinke inflacije.

Danes so znotraj akcije govorili o nevidnih podražitvah. “Gre za to, da se količina izdelka zmanjša, medtem ko cena ostane ista ali se celo viša. To so prakse, ki velikokrat kupcem ostanejo prikrite in jih ne opazijo,” je poudaril Zlatko Djogić. Pri tem je navedel primer kosmičev, katerih cena je kljub 100-gramsko manjšemu pakiranju ostala enaka, in primer rezancev, ki so se kljub za polovico lažjemu pakiranju podražili.

Sara Kastelic je dodala, da je del prikritih podražitev tudi prikrito zmanjševanje kakovosti izdelkov, saj cena kljub poslabšanju kakovosti ostaja enaka. Navedla je primer mandljevega napitka, ki je v preteklosti vseboval sedem odstotkov mandljev, danes pa le še tri odstotke mandljeve paste, čeprav je cena ostala enaka.

Ker se inštitutu tovrstne prakse in zavajanje zdijo nedopustni, so začeli zbirati podpise pod peticijo proti prikritim podražitvam, ki jo je v dveh urah podpisalo več kot 1.000 ljudi. “Peticija je prvi korak v boju proti inflaciji in v prizadevanju za bolj socialno državo. Je majhen, ampak zelo pomemben korak na tem področju, ker si kupci zaslužimo pošteno obravnavo, brez zavajajočih taktik trgovcev,” poudarjajo v inštitutu.

Vlado s peticijo pozivajo, naj sprejme ukrepe, ki bodo proizvajalce in trgovce obvezali k vidnemu označevanju izdelkov, katerih količina je bila znižana, cena pa se pri tem ni sorazmerno znižala, ter ukrepe, ki bodo proizvajalce obvezali k vidnemu označevanju izdelkov, ki se jim je znižala kakovost zaradi sprememb sestavin.

“Želimo si, da so te stvari označene, da so transparentne in da Slovenija v tem sledi drugim državam,” je še povedala Nika Kovač ter pri tem napovedala, da bodo temu v prihodnosti namenjali veliko pozornosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje