Kaj je v ozadju nenehnih spopadov Plenkovića in Milanovića, bo kdo popustil?

N1 video 14. Jul 202305:00 0 komentarjev
Andrej PLenković in Zoran Milanović
Andrej PLenković in Zoran Milanović (Foto: PROFIMEDIA/N1)

Na sosednjem Hrvaškem zaradi nenehnih sporov predsednika republike Zorana Milanovića in premierja Andreja Plenkovića čutijo že resne posledice, tudi v mednarodnem prostoru. Kaj se dogaja v ozadju in kaj je jabolko njunega spora, bo kdo popustil, kakšne posledice še lahko zaradi te permanentne vojne med predsednikoma čuti Hrvaška? Tudi o tem v oddaji N1 STUDIO z novinarjem in voditeljem na N1 Zagreb Domagojem Novokmetom.

V času še posebej napetih razmer na mednarodnem političnem parketu, na katere vpliva vojna v Ukrajini, je Hrvaška brez več deset imenovanih veleposlanikov, med drugim v Londonu in Parizu. Stoji imenovanje šefa vojaških obveščevalcev, premier Andrej Plenković pa čaka opravičilo predsednika Zorana Milanovića, ker je ta v izrednem nagovoru državljanom vlado obtožil napada na ustavo. Če opravičila ne bo, tudi srečanja med njima ne bo.

“To je poskus premierja Plenkovića, da si podredi še eno institucijo, tokrat institucijo predsednika republike,” je ocenil novinar in voditelj na N1 Zagreb Domagoj Novokmet. “Plenkoviću je v zadnjih šestih letih uspelo paralizirati zelo veliko državnih institucij, ki so bile neodvisne od njega ali od vlade.”

Plenković in Milanović sta v teh letih izrekla marsikaj. A kaj se je najbolj vtisnilo v spomin, kaj je bilo najbolj neprimerno?

“Hrvaški predsednik je pravzaprav zelo močna oseba,” je poudaril Domagoj Novokmet. Za razliko od premierja Plenkovića Milanović prihaja z levega pola, je nekdanji premier in šef socialdemokratske stranke (SDP), zelo znan pa je po svojih neposrednih, pogosto spornih izjavah – med drugim so kar nekaj pozornosti dobila njegova stališča do vojne v Ukrajini, ki niso skladna s prevladujočimi idejami na Zahodu. Kaj je torej njegova igra?

Posledice izrazito konfliktnih odnosov med hrvaškim premierjem in predsednikov smo že našteli. Kje pa so te najhujše – v hrvaški diplomaciji, varnostnih strukturah, ugledu države? “Trpi vse in nič,” je med drugim komentiral Domagoj Novokmet.

Potem ko je na obisk k premierju Robertu Golobu marca prišel premier Plenković, v petek slovenski premier vrača obisk. Njuni pogovori se bodo vrteli okrog energetskih tem in nezakonitih prehodov meje, ki jih v Sloveniji beležijo več, odkar je Hrvaška vstopila v schengen. Med tem ko slovenska vlada meni, da bi pri varovanju zunanje schengenske meje lahko pomagal Frontex, Plenković ne popušča. Kaj od tega obiska pričakujejo v Zagrebu, bo na dnevnem redu tudi arbitraža?

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate v spodnjem posnetku.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!