“Med požarom odstavljate prvega gasilca.” SDS: “Odstavljamo ga, ker je piroman”

N1 video 30. Jun 202318:12 16 komentarjev
Jelka Godec in Borut Sajovic
Foto: Jan Gregorc/N1

Poslanska skupina SDS je izpolnila napoved z začetka tedna in je v parlamentarno proceduro vložila interpelacijo zoper delo ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana. Ministru v njej očitajo odgovornost za vse slabše razmere v zdravstvu ter "serijo neizpolnjenih in prelomljenih obljub o njihovem reševanju, neukrepanju in opuščanju dolžnega ravnanja". Je interpelacija res bolj usluga ministru, bo koalicija strnila vrste in ga enotno podprla, ali pa sploh ne bo dočakal interpelacijske razprave in bo že prej zamenjan? Kako torej naprej na področju zdravstva, ki ga vlada s premierjem Golobom na čelu označuje kot prioriteto? V soočenju Jelke Godec in Boruta Sajovica.

SDS je v državni zbor vložila že četrto interpelacijo v tem mandatu. Po interpelacijah ministric za notranje in zunanje zadeve, Tatjane Bobnar in Tanje Fajon, in interpelaciji celotne vlade Roberta Goloba – nobena od njih ni uspela – je največja opozicijska stranka interpelirala še ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana.

Očitajo mu odgovornost za poslabšanje razmer v zdravstvu, neizpolnjevanje in prelamljanje obljub, daljše čakalne vrste in nesprejemanje sistemske zakonodaje za rešitev številnih perečih problemov v zdravstvu.

Vodja poslanske skupine SDS in prvopodpisana pod vloženo interpelacijo Jelka Godec je v oddaji N1 STUDIO dejala, da zagotovilom Bešiča Loredana v SDS ne verjamejo več. “Težko je verjeti zagotovilom leto dni zatem, ko je minister dejal, da bo zdravstvena reforma s strani njegovega strateškega sveta pripravljena do konca tega leta. Težko je verjeti tudi sedanjim zagotovilom,” je dejala in opozorila, da je prav danes potekel rok za sprejetje plačnega stebra v zdravstvu in ob tem naštela še številne druge neizpolnjene obljube.

“Ne samo, da mi v SDS ne verjamemo, mislim, da mu tudi ljudje ne verjamejo. Čakalne dobe so le odraz tega, kar se dogaja trenutno v zdravstvu: poslabšanje zdravstvenega sistema, ki ga je povzročil minister za zdravje z neukrepanjem, obljubami in naslavljanjem,” je opozorila Godec.

Na vprašanje, kdo bo prevzel politično odgovornost, “če vlada do 30. junija ne opravi svoje naloge”, kar je napovedal minister Bešič Loredan, pa je vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic odgovoril, da politično odgovornost sprejema koalicija danes z dejanji, ko so vložili dva zakona na področju zdravstva. Dejal je tudi, da se slovenskemu zdravstvu za investicije namenja 2 milijardi evrov sredstev in opozoril, da bodo z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja državljanom prihranili okoli 100 evrov na leto. “Danes govorimo tudi o interventnem zakonu. Očita se mu, da je država za 35.000 pacientov za storitve, ki so jih ti bili deležni, zapravila več kot 100 milijonov evrov. Jaz bi državi, ki ima posluh za zdravje ljudi, čestital,” je dejal vodja poslancev Svobode.

“Stanje v zdravstvu ni idealno, marsikje gori. V opoziciji pa takrat, ko gori in je težav največ, odstavljajo prvega gasilca,” je situacijo o vložitvi interpelacije figurativno opisal Sajovic.

“Odstavljamo ga, zato ker prvi gasilec neti požar. Če imaš med gasilci piromana, ga odstaviš,” pa mu je odvrnila Jelka Godec.

Kdo je po mnenju SDS poleg ministra še odgovoren za težave v zdravstvu, pa si oglejte v spodnjem posnetku.

Godec je poudarila, da so v vloženi interpelaciji zgolj navedbe in izjave ministra Bešiča Loredana, predsednika vlade Roberta Goloba in predsednika strateškega sveta Erika Breclja in da ne vsebuje mnenja stranke. “Samo ogledalo smo nastavili,” je zatrdila.

Sajovic na drugi strani meni, da je interpelacija zgolj politični pamflet, s katerim SDS nagaja, podobno kot pri vlaganju referendumov in zakonskih blokad. Poudaril je, da si v koaliciji in vladi želijo boljšega, jasnega in transparentnega zdravstvenega sistema, ki bo ponujal dobre rešitve za državljane. “V zdravstvu je nujna digitalizacija, ki je že bila sprejeta ob prvem branju, brez nasprotovanja. Se pa stvari, ki so se nabirale 30 let, ne dajo rešiti v nekaj mesecih,” je opozoril Sajovic in dodal, da je vložena interpelacija politikantstvo.

Prvopodpisana pod interpelacijo mu je odvrnila, da se sicer strinja z navedbami, da so razmere v zdravstvu že nekaj časa kritične, vendar da Sajovic s svojimi izjavami zamegljuje dejstva in da se sam poslužuje politikantstva.

Več si oglejte v spodnjem posnetku.

Razprava med vodjema dveh največjih poslanskih skupin je postajala vedno bolj razgreta, gosta sta si skakala v besedo, padale so številne obtožbe. Kdo bi se moral dejansko pogledati v ogledalo, kdo zavaja in kdo naj svoje izrečene trditve tudi dokaže?

Odgovor najdete v posnetku.

Neuradno je že dlje časa slišati, da minister za zdravje nima popolne podpore znotraj koalicije, čeprav so vse tri koalicijske stranke poudarile, da interpelacije ne bodo podprle. Na vprašanje voditelja oddaje Mihe Orešnika, ali Bešič Loredan še uživa podporo Svobode ali pa bo morda že pred razpravo o interpelaciji zamenjan, je Sajovic odgovoril, da ima minister “ta trenutek” še vedno podporo. “Verjamem, da bo koalicija, na čelu s predsednikom vlade in ministrom, voz zdravstva, ki je nekje obtičal, premaknila za konkreten korak naprej,” je dejal.

Jelka Godec pa je pojasnila, da pri vlaganju interpelacije NSi niso zaprosili, da prispeva podpise svojih poslancev. Na trditev poslanke krščanskih demokratov Ive Dimic, da SDS z interpelacijo dela uslugo ministru Bešiču Loredanu, pa je odvrnila, da koalicija vedno brani svojega ministra in da pri trenutnem razmerju moči v DZ ni vprašanja o zadostni podpori. “Je pa to priložnost, da se pogovorimo o ministru. To je poudarila Levica, slišala sem pa to tudi od nekaterih poslancev SD in Svobode,” je dodala.

Kaj sta še povedala Sajovic in Godec, pa si lahko ogledate v spodnjem posnetku.

Celotno oddajo si lahko ogledate v spodnjem posnetku:

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje