Na eni od ljubljanskih gimnazij cepljenih 90 odstotkov zaposlenih

N1 video 30. Avg 202119:00 > 31. Avg 2021 10:29 0 komentarjev
Učilnica
Žiga Živulovič jr. /BOBO

Na ljubljanski gimnaziji Vič se je cepilo več kot 90 odstotkov zaposlenih. "Preventivne ukrepe smo kot kolektiv zelo dobro sprejeli in jih tudi izvajamo, da bi imeli dijake v šoli. To je bistvo," je za N1 STUDIO povedala Alenka Krapež, ravnateljica šole.

“Priporočila stroke so naši učitelji upoštevali in se cepili v zelo velikem deležu — ta je več kot 90-odstoten,” izhaja iz dopisa z Gimnazije Vič. Kot je v oddaji N1 STUDIO povedala ravnateljica Alenka Krapež, je kolektiv šole praktično takoj pristopil k vsem ukrepom. “Tudi tistim, ki smo jih pravzaprav dorekli sami oziroma si jih domislili,” je dejala.

Kot je še poudarila, na šoli niso imeli težav z nošenjem mask, ne s testiranjem, ki so ga organizirali na šoli in pozneje tudi s cepljenjem, ko so se za to odločili. “Preventivne ukrepe smo kot kolektiv zelo dobro sprejeli in jih tudi izvajamo, da bi imeli dijake v šoli. To je bistvo. Največja težava, ki jo glede covida-19 vidim, je to, da dijakov ni v šoli,” je med drugim še pojasnila Krapež.

Ministra pozvali k objavi podatkov

Sicer pa uradni podatek o precepljenosti učiteljev v Sloveniji ni znan. Kot smo poročali, Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) nima podatkov o precepljenosti v vzgoji in izobraževanju, ministrstvo za izobraževanje pa podatkov ne more pridobivati neposredno. To ji lahko sporočijo šole, ki pa aktualnih podatkov zaradi počitnic niso imele.

Minister za zdravje Janez Poklukar je pred kratkim opozoril na problematiko nizke precepljenosti šolnikov. Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) pa je ob tem izrazil negativno presenečenje. Zato so ministra pozvali k objavi podatkov, ki bi potrdili njegovo trditev.

Kot so še pojasnili na Svizu, so zasledili nekatere sekundarne podatke iz posameznih občin, ki omogočajo dovolj zanesljivo sklepanje, da je slovensko učiteljstvo precepljeno v precej višjem odstotku od skupnega deleža precepljenosti celotnega prebivalstva.

“Polno cepljenih je namreč 42 odstotkov prebivalcev, za učiteljstvo pa je mogoče sklepati, da je precepljenost vsaj med 55 in 60 odstotki, so še dodali v Svizu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!