Zakaj sploh potrebujemo zavijanje v desno pri rdeči luči?

N1 video 19. Avg 202113:55 > 23. Avg 2021 10:36 3 komentarji
Zavijanje v desno pri rdeči luči
Borut Živulović/BOBO

Zavijanje v desno pri rdeči luči na semaforju bo po mnenju odločevalcev in strokovnjakov pripomoglo predvsem k večji pretočnosti v križiščih. Tako voznik ne bo čakal po nepotrebnem, če je cesta prosta. Slabost lahko predstavljajo nestrpni vozniki, ki bi prvega voznika v koloni prisilili k nevarnemu zavijanju.

Zavijanje v desno ob rdeči luči ne bo mogoče na vseh semaforjih. Ključna je preglednost, je v oddaji N1 STUDIO povedal infrastrukturni minister Jernej Vrtovec. “V tujini ta ukrep velja že dlje časa in zlasti izboljšuje pretočnost na tako imenovanih desnih pasovih. S tem smo želeli izboljšati pretočnost v mestih, da ljudje ne stojijo in čakajo na desnem pasu po nepotrebnem. Za varnost bo poskrbljeno,” je dejal. Verjame, da se jih bodo naučili uporabljati vsi vozniki, in to brez prometnih nesreč.

Tudi vodja področja varne mobilnosti na Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS) Erik Logar poudarja, da se s tem poveča predvsem pretočnost prometa. “Pogosto stojimo na semaforju, pa ni nikogar, ki bi vozil po prečnem cestišču,” je navedel. “Če je prazna cesta in to omogoča situacija, lahko v tem primeru speljemo desno,” je dodal.

Slabost pa lahko predstavljajo nestrpni vozniki, ki bodo s hupanjem prisilili prvega voznika v vrsti, da bo zavil desno pri rdeči, ne da bi to lahko storil varno. “Prvi voznik v koloni ima drugačen pogled na cesto kot peti. O varnosti vključevanja na prednostno cesto se mora prepričati prvi, saj ima še vedno prednost tisti, ki se pelje prečno na našo pozicijo,” je dejal.

“Vsi se zavedamo, da kultura voznikov ni na najvišji ravni. Ocenjujem, da je sprememba primerna, a bo treba delati na izobraževanju in vzgoji voznikov,” je dodal Logar.

Praviloma naj bi zavijanje v desno pri rdeči omogočili na križiščih, kjer sta pasova za vožnjo naravnost in zavijanje desno ločena. “Verjamemo, da bodo občine in upravljalci cest podali utemeljene pobude, kje bi bila ta rešitev smiselna,” je povedal.

Ekipa N1 je nov prometni režim preizkusila kmalu po postavitvi semaforja:

Ljubljanska kolesarska mreža: Pretočnost se poveča na račun varnosti

V društvu za spodbujanje kolesarjenja Ljubljanska kolesarska mreža opozarjajo, da takšna ureditev omogoča povečanje pretočnosti na račun varnosti šibkejših. “Glavni pomislek je, da je varnost pešcev in kolesarjev že pri tako imenovani desni zeleni puščici ogrožena, saj vidimo iz prakse, da prihaja do konfliktov in nesreč, ker vozniki pogosto od zavijanju desno spregledajo zeleno luč za kolesarje,” so zapisali.

Poudarili so, da se v Združenih državah Amerike zaradi povečanega števila nesreč pešcev in kolesarjev pojavljajo pobude za ukinitev tega pravila. V Litvi pa so te znake iz uporabe izločili 2019.

“Pogojno je ureditev lahko primerna, če bo izvedena le v semaforiziranih križiščih, na katerih ni peš ali kolesarskega prometa oziroma pločnikov, prehodov za pešce in kolesarskih pasov s prehodi preko prometnih pasov za kolesarje in to v nobeni smeri križišča,” so sporočili.

Ob tem so v Ljubljanski kolesarski mreži še poudarili, da konkretno križišče na Celovški cesti nima prehodov za kolesarje, hkrati kolesarjenje po Celovški cesti ni dovoljeno. Kolesarska pot je infrastrukturno neprimerna, daljša in slabo označena. “Čeprav gre za pomembno povezavo med Ljubljano in Medvodami, to države in občine ne zanima, še posebej ne v primerjavi s hitenjem z ukrepi za povečevanje pretočnosti motornega prometa,” so sporočili. Od države in občine pričakujejo, da se s podobno vnemo lotijo urejanja kakovostnih kolesarskih in železniških povezav s ciljem zmanjševanja motornega prometa.

Postavljanje znaka za zavijanje v desno pri rdeči luči:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje