EU začela izplačevanje milijardnega posojila Ukrajini

Svet 01. Avg 202218:17 2 komentarja
Evropska unija, Ukrajina
Dado Ruvic/REUTERS

EU je danes začela izplačevanje milijardo evrov vrednega novega posojila Ukrajini. Danes ji je izplačala 500 milijonov evrov, še 500 milijonov jih bo v torek, so sporočili v Bruslju. EU je danes 50 milijonov evrov izplačala tudi ukrajinski sosedi Moldaviji.

V primeru Ukrajine gre za prvi del svežnja izredne makrofinančne pomoči v višini devet milijard evrov, ki ga je Evropska komisija napovedala 18 maja.

Že pred tem je v prvi polovici leta Bruselj Ukrajini izplačal posojilo v višini 1,2 milijarde evrov, tako da skupna makrofinančna pomoč EU Ukrajini od začetka vojne zdaj znaša 2,2 milijarde evrov.

“Naša podpora Ukrajini je neomajna. Še naprej bomo podpirali ukrajinsko ljudstvo – politično, finančno in z vojaškimi sredstvi – pri soočanju z nesrečami in izzivi, ki jih povzroča ruska agresija. Ukrajina odločno in dostojanstveno brani svojo suverenost in pravico do obstoja. EU Ukrajini v teh prizadevanjih stoji ob strani in jo bo podpirala tudi v prihodnje,” je dejal visoki predstavnik EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell.

Sredstva so Ukrajini na voljo v obliki dolgoročnega posojila pod ugodnimi pogoji za krepitev njene makroekonomske stabilnosti v času ruske agresije nanjo, so sporočili v Bruslju in pojasnili, da bo evropski proračun kril stroške obresti posojila.

Komisija si bo sredstva izposodila na mednarodnih kapitalskih trgih in jih pod istimi pogoji prenesla Ukrajini, 70 odstotkov vrednosti posojila bo krito s sredstvi iz proračuna EU.

EU je danes prav tako izplačala 50 milijonov vredno posojilo Moldaviji, na katere gospodarstvo je prav tako močno vplivala vojna v Ukrajini, poleg nje pa še recesija leta 2020 zaradi pandemije novega koronavirusa in plinska kriza, ki se je začela lani.

Gre za 35 milijonov evrov dolgoročnih posojil pod ugodnimi pogoji in 15 milijonov evrov nepovratnih sredstev.

Kot so poudarili v Bruslju, je Moldavija, čeprav je med najrevnejšimi državami v Evropi, sprejela največje število beguncev iz Ukrajine na število prebivalcev.

“Moldavija, ki je pokazala izjemno solidarnost z Ukrajinci, ki iščejo varnost pred vojno, je močno občutila šok zaradi brutalne ruske agresije. Današnje izplačilo je še en znak solidarnosti EU z Moldavijo,” je ob tem dejal evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje