Medvedjev o “nujnem” zavzetju Kijeva: Če ne zdaj, pa na drugi stopnji konflikta

Svet 22. Feb 202411:58 > 15:33 10 komentarjev
Dmitrij Medvedjev
Foto: PROFIMEDIA

Nekdanji ruski predsednik in trenutni namestnik vodje ruskega sveta za nacionalno varnost Dmitrij Medvedjev se je zavzel za priključitev ukrajinskega mesta. "Odesa, vrni se domov. To je naše, rusko mesto," je dejal Medvedjev. Prav tako ni izključil možnosti ruske zasedbe ukrajinske prestolnice Kijev. Velika Britanija je medtem napovedala več kot 50 novih sankcij proti Rusiji pred drugo obletnico začetka ruske invazije na Ukrajino ta konec tedna.

Nekdanji ruski predsednik in trenutni namestnik vodje ruskega sveta za nacionalno varnost Dmitrij Medvedjev se je v pogovoru za ruske medije zavzel za priključitev ukrajinskega pristaniškega mesta Odesa, izključil pa ni niti možnosti ruske zasedbe prestolnice Kijev, od koder po njegovem prepričanju prihaja grožnja Rusiji.

“Odesa, vrni se domov. To je naše, rusko mesto,” je dejal Medvedjev v intervjuju za ruske medije, ki ga je danes objavil na svojem kanalu Telegram. Mesto je rusko po svojem jeziku in zgodovini, pa tudi po ljudeh, ki so tam živeli, je zatrdil.

Tudi ruski predsednik Vladimir Putin je Odeso večkrat označil za rusko mesto, a se do morebitnega zavzetja tega črnomorskega mesta ni tako jasno opredelil kot Medvedjev, ki še vedno velja za Putinovega zaupnika, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V nadaljevanju je spregovoril tudi o zavzetju ukrajinske prestolnice, kar je označil za nujnost. Kot je dejal, bi lahko ruske čete prišle do Kijeva, “če ne zdaj, pa na drugi stopnji razvoja tega konflikta”. To je utemeljil z grožnjo, ki da jo Kijev predstavlja za Rusijo.

Odesa
Foto: PROFIMEDIA

Mesto je po svojih koreninah rusko, je dejal Medvedjev in dodal, da morajo protiruske “elite”, ki zdaj tam vladajo, zapustiti prestolnico. Po njegovem se vse odločitve Kijeva sprejemajo v tujini in na sedežu Nata.

Ob začetku invazije na Ukrajino pred skoraj dvema letoma je Rusiji spodletel poskus zavzetja Kijeva. Tudi pristaniško mesto Odesa med vojno ni prišlo pod ruski nadzor.

Medvedjev, ki je bil predsednik Rusije od leta 2008 do 2012, se skuša od izbruha ruske agresije proti Ukrajini uveljaviti kot eden od zagovornikov trde linije v Moskvi. Večkrat je že zagrozil z uporabo jedrskega orožja proti Zahodu, še poroča dpa.

Rusija naj bi zavzela vas Pobeda

“Na fronti v Donecku so enote osvobodile vas Pobeda in izboljšale svoj položaj vzdolž fronte,” je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Kmalu za tem pa je ukrajinska vojska sporočila, da v vasi še naprej zadržuje napade ruskih sil. Višji ukrajinski poveljnik Oleksandr Tarnavski je ob tem priznal, da Rusija svoje glavne vojaške aktivnosti osredotoča na območje Donecka.

Rusija je po več mesecih znova prešla v ofenzivo. Prejšnji teden je tako po umiku ukrajinskih sil zavzela mesto Avdijivka v regiji Doneck, v torek pa je ruski obrambni minister Sergej Šojgu zatrdil, da je Moskva ponovno zavzela vas Krinki, majhno ukrajinsko mostišče v regiji Herson na vzhodnem bregu reke Dneper, ki je sicer pod nadzorom ruskih sil.

Ukrajinska vojska je v sredo zanikala ruske navedbe o zavzetju te vasi in poudarila, da na območju ohranja svoje položaje. Tudi Zelenski je danes zanikal rusko zavzetje vasi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinska varnostna služba (SBU) je Rusijo obtožila, da je uporabila severnokorejske rakete za napade na civilne cilje v Ukrajini, v katerih je bilo ubitih več kot 20 ljudi. Glede na ugotovitve gre za balistične rakete tipa hwasong-11, SBU pa je pri tem objavila tudi slike domnevnih ostankov teh izstrelkov.

Britanski zunanji minister David Cameron
Britanski zunanji minister David Cameron (Foto: PROFIMEDIA)

Nove sankcije proti Rusiji

Velika Britanija je danes napovedala več kot 50 novih sankcij proti Rusiji pred drugo obletnico začetka ruske invazije na Ukrajino ta konec tedna. Cilj novih sankcij je, da se zmanjša arzenal ruskega predsednika Putina ter da se omeji trgovanje s kovinami, diamanti in energenti, je sporočilo britansko zunanje ministrstvo.

“Zaradi našega mednarodnega gospodarskega pritiska si Rusija ne more privoščiti te nezakonite invazije,” je v izjavi dejal britanski zunanji minister David Cameron. Izrazil je prepričanje, da Putin zaradi teh sankcij ne dobi sredstev, ki jih nujno potrebuje za financiranje svoje vojne. Zagotovil je še nadaljnjo podporo Ukrajini v njenem boju za demokracijo.

Velika Britanija je doslej v okviru ukrepov proti ruskemu režimu na seznam sankcioniranih doslej dodala 2.000 posameznikov, podjetij in skupin. V okviru današnjih sankcij je nanj med drugim dodala 14 pravnih oseb in posameznikov, ki so povezani s proizvodnjo streliva, turško podjetje, ki je rusko vojsko oskrbovalo z opremo, ter tri kitajska podjetja.

Ravno v sredo je London proti Rusiji uvedel tudi več sankcij v povezavi s smrtjo ruskega oporečnika Alekseja Navalnega.

V soboto bo minilo dve leti od začetka ruske invazije na svojo sosedo. Od takrat je zaradi konflikta umrlo 10.000 civilistov, skoraj 20.000 jih je bilo ranjenih, je razvidno iz podatkov Združenih narodov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje