London uvaja sankcije proti upravi zapora, v katerem je umrl Aleksej Navalni

Svet 21. Feb 202415:45 1 komentar
Slika Alekseja Navalnega pred rusko ambasado v Haagu
Slika Alekseja Navalnega pred rusko ambasado v Haagu (Foto: PROFIMEDIA)

Velika Britanija je danes uvedla sankcije proti upravi ruske kazenske kolonije, v kateri je umrl vodja ruske opozicije Aleksej Navalni. Prepoved potovanja v Veliko Britanijo in zamrznitev premoženja je London uvedel za direktorja zapora, polkovnika Vadima Konstantinoviča Kalinina, in pet njegovih namestnikov, poroča BBC.

Z britanskega zunanjega ministrstva so sporočili, da je Združeno kraljestvo postalo prva država, ki je uvedla sankcije proti odgovornim za smrt Alekseja Navalnega. Uvedbo sankcij proti Rusiji zaradi smrti Navalnega in vojne v Ukrajini so za petek sicer napovedale tudi ZDA.

Britanski zunanji minister David Cameron je ob objavi sankcij v današnjem sporočilu za javnost izpostavil, da je jasno, da so ruske oblasti videle v Navalnem grožnjo in da so ga večkrat skušale utišati. “Nihče ne sme dvomiti v zatiralsko naravo ruskega sistema,” je dejal in dodal, da zato danes uvajajo sankcije proti “najvišjim zaporniškim uradnikom, ki so bili odgovorni za njegovo pridržanje v kazenski koloniji, kjer je preživel zadnje mesece svojega življenja”. Zagotovil je tudi, da bodo odgovarjali vsi, ki so odgovorni za brutalno ravnanje z Navalnim.

Britanski premier Rishi Sunak pa je dejal, da Velika Britanija z zveznicami preučuje “vse možnosti, da bi od Rusije in ruskega predsednika Vladimirja Putina zahtevali odgovornost”.

Navalni je v petek umrl med prestajanjem 19-letne kazni v zaporu na skrajnem severu Rusije. Vzrok njegove smrti uradno še ni znan. Številne zahodne države odgovornost pripisujejo Putinu, ki pa njegove smrti še ni komentiral. Iz Kremlja so samo sporočili, da je seznanjen z njo. Po njegovi smrti je sicer Putin člana uprave kazenske kolonije povišal v generalpolkovnika, ob tem pa zatrdil, da povišanje ni povezano s smrtjo Navalnega.

Družina posmrtnih ostankov Navalnega še ni dobila, ker naj bi izvajali kemično analizo, za kar naj bi potrebovali dva tedna. Njegova soproga Julija Navalna meni, da bodo njegovo truplo zadržali, dokler ne bodo izginili sledovi živčnega strupa novičok, s katerim so ga oblasti v Moskvi že skušale umoriti leta 2020, a so ga v Nemčiji uspešno ozdravili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje