Nemčija se vrača k premogu in nafti, a le “začasno”

Gospodarstvo 16. Jul 202220:19 > 20:35 3 komentarji
PROFIMEDIA

Nemški kancler Olaf Scholz je zatrdil, da je odločitev o ponovnem zagonu elektrarn na premog in nafto, s pomočjo katerih želijo Nemci zmanjšati vpliv pomanjkanja energije zaradi ruske vojne v Ukrajini, samo začasna.

V video sporočilu, objavljenem v soboto, je nemški kancler Olaf Scholz dejal, da je odločitev Berlina o ponovnem zagonu elektrarn na nafto in premog le začasna in da se bo njegova vlada držala svojih zavez glede podnebnih ciljev. Nemčija se namreč v upanju, da bi nadomestila pričakovani izpad zaradi zmanjšanja dobave ruskega plina, vrača k elektrarnam na fosilna goriva, poroča nemški medij Deutsche Welle.

Kancler je v video sporočilu izrazil obžalovanje, da bo Nemčija zagnala 16 mirujočih elektrarn na fosilna goriva in podaljšala dovoljenje za obratovanje še enajstim že delujočim. “Grenko je dejstvo, da moramo zdaj začasno uporabiti nekatere elektrarne, ki smo jih zaradi ruskega brutalnega napada na Ukrajino že umaknili iz obratovanja. Ampak to je le začasna rešitev,” je dejal Scholz.

“Zdaj smo šele na začetku,” je še dejal nemški kancler in dodal, da želijo narediti vse, kar je v njihovi moči, da bi se spopadli s podnebno krizo. Scholz je dejal, da bo njegova vlada sprejela ukrepe za zagotovitev širitve obnovljivih virov energije, da bi pomagala oblikovati industrijsko prihodnost brez emisij CO2 do leta 2045.

“Nemčija je ena najuspešnejših industrializiranih držav, kar danes pomeni, da imamo tudi veliko emisij ogljikovega dioksida,” je dejal Scholz. Dodal je, da se mora Nemčija prav zaradi tega še toliko bolj potruditi.

olaf scholz nemčija
PROFIMEDIA

“Nemčija bo ena prvih CO2 nevtralnih držav”

Olaf Scholz je v videonagovoru še dejal, da je cilj, da Nemčija postane ena prvih držav, ki bo CO2 nevtralna in bo hkrati globalno konkurenčna. Trenutno je Nemčija za pridobivanje energije sicer močno odvisna od fosilnih goriv, ​​zlasti premoga in plina, saj skoraj 45 odstotkov električne energije proizvede na ta način.

V zadnjih mesecih, ko so občutno zmanjšali uvoz energije iz Rusije kot odgovor na rusko invazijo na Ukrajino, pa Nemci fosilna goriva poskušajo pridobiti iz drugih držav. Scholzova vlada si je namreč med drugim zadala, da bo Nemčija še letos povsem prenehala z nakupi ruskega premoga in nafte, do leta 2024 pa z nakupi zemeljskega plina.

Združenje nemških gospodarskih in industrijskih zbornic (DIHK) je medtem opozorilo, da bi v primeru zaustavitve dobave ruskega plina Nemčiji lahko prišlo do resne recesije. V združenju so prav tako opozorili, da morajo pristojni računati na pomanjkanje zalog plina, saj se Nemčija bliža zimi, domači kupci pa bodo imeli prednost pred industrijo, še poroča DW.

Tako Scholz kot minister za gospodarske zadeve in podnebne ukrepe Robert Habeck sta izključila možnost podaljšanja življenjske dobe preostalih treh nemških jedrskih elektrarn po tem letu. V začetku tega meseca pa so nemški zakonodajalci podprli sveženj reform, namenjenih povečanju proizvodnje obnovljive energije, čeprav bo potreben čas, da bo imel opazen učinek.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje