Po udaru strele na Malem Triglavu: “Skoraj neverjetno je, da ni nihče umrl”

Slovenija 16. Jul 202209:37 > 19:07 1 komentar

Gorski reševalci in drugi, ki so sodelovali pri reševanju 18 ponesrečencev, v katere je v petek na Triglavu udarila strela, so po zaključeni akciji danes na novinarski konferenci v Mojstrani predstavili podrobnosti reševanja. Ob tem so znova opozorili, kako pomembno je pri hoji v gore spremljati razvoj vremena in ga ne podcenjevati.

V petek okoli 15. ure se je na območju Triglava razvila nevihta, v kateri se je znašlo več pohodnikov, ki so se takrat vračali z gore. Med hojo s Triglava proti Malemu Triglavu je pričelo rahlo deževati, goro pa je prekrila gosta megla, sledili so udari strel. Pohodniki so se odpeli z jeklenice in se od nje nekoliko odmaknili, večina je izklopila tudi mobilne telefone.

Kljub temu je na območje, kjer se je zadrževalo 18 pohodnikov iz različnih manjših skupin, nekaj minut pred 15. uro najmanj trikrat udarila strela. V vsaj dve osebi je strela udarila neposredno, v eno žensko naj bi udarila dvakrat. Udar strele je tudi ostale pohodnike razmetal po skalovju. Dve osebi sta bili huje poškodovani, ostale lažje. Med udeleženci je nastala panika in zmeda, so pa sami poklicali na številko 112 in o nesreči obvestili reševalce. Kot so pojasnili reševalci, je bilo reševanje zelo zahtevno, saj je bilo vreme izredno slabo, razmere na gori pa zaradi velikega števila poškodovanih kritične.

Zaradi slabega vremena helikoptersko reševanje ni bilo možno

Zaradi megle helikoptersko reševanje ni bilo možno. Pilot Primož Škufca z letalske policijske enote je pojasnil, da zaradi nevihte na Triglavu niso mogli takoj poleteti, kasneje pa so z reševalno enoto uspeli priti do Kredarice. V zadnjih trenutkih pred nočjo se je vreme toliko izboljšalo, da so dva huje poškodovana tudi lahko prepeljali v ljubljanski klinični center. Kot je povedal vodja reševalne akcije Iztok Arnol, so takoj aktivirali sedem reševalcev za klasično reševanje, ko so prišle informacije o več poškodovanih, pa so vključili še dodatne sile, poleg reševalcev iz Mojstrane, še reševalce iz Kranjske Gore, Rateč in Bohinja.

Helikopter Slovenske vojske je ob vse slabšem vremenu reševalce skušal pripeljati čim bližje nesreči. Pilot Jernej Ramovš je pojasnil, da so sedem reševalcev uspeli prepeljati tik pod oblake, do višine 2200 metrov, od koder so peš nadaljevali do Kredarice. Zaradi prevelikega tveganja ob nadaljnjem slabšanju vremena nato niso mogli več poleteti proti Triglavu. Ramovš je povedal, da je njihova enota letos opravila že 383 posredovanj, od tega 87 v gorah. V petek je en helikopter skrbel še za nujno medicinsko pomoč v Mariboru, tretji pa je gasil požar na Krasu. V pripravi so imeli še dodaten transportni helikopter.

Reševanje kredarica
Policijska uprava Kranj

Nekaj čez 19. uro so, kot je povedal Arnol, ugotovili, da zaradi vremenskih razmer tudi klasično reševanje ni mogoče, zato so se skupaj z zdravnico, ki je bila v dežurni helikopterski ekipi, odločili, da z izjemo dveh huje poškodovanih, ostali ponesrečenci noč prebijejo v planinski koči na Kredarici. Danes zjutraj je policijski helikopter pet ponesrečencev prepeljal v Splošno bolnišnico Jesenice, 11 pa v ljubljanski univerzitetni klinični center, kjer so ostali na 24-urnem opazovanju, helikopter pa je v dolino prepeljal še reševalce.

Kot je povedal gorski reševalec – zdravnik Primož Trunk, so bili poškodovani na srečo stabilni. Večina je imela prizadet živčni sistem z izraženim mravljinčenjem po različnih delih telesa, nekaj je bilo tudi opeklinskih ran, ki jih povzroči električni tok ob vstopu in izstopu v telo. Udar strele pogosto povzroči tudi motnje srčnega ritma. Poškodovani, med katerimi sta bila tudi dva tujca, po dosedanjih informacijah pa so bili vsi udeleženci odrasli, so pri sestopu pomagali drug drugemu, tako da so prestrašeni in premraženi uspeli priti do Kredarice oziroma vsaj do Konte, od koder so jim naprej pomagali gorski reševalci.

“Na koncu je bil to zelo srečen dan. Skoraj neverjetno je, da ni bil nihče mrtev,” je izpostavil Arnol. Kot je ocenil, je bila to ena večjih tovrstnih nesreč v slovenskih gorah in že zelo dolgo časa ni bilo podobne. Ob tem je se vsem zahvalil za pomoč in gorniško kolegialnost. Sodelovalo je med 30 in 40 gorskih reševalcev ter še številni drugi. Strela je v petek udarila tudi v dva pohodnika v okolici doma Valentina Staniča pod Triglavom, ki pa nista bila poškodovana. Gorski reševalci pa ob tem znova opozarjajo na veliko previdnost pri obisku gora.

“V poletnem času je v popoldanskem času velika verjetnost neviht, tako da se odpravimo v gore dovolj zgodaj, izbiramo poti, ki smo jim kos, imamo s seboj topla oblačila in zadostno količino vode ter hrane,” je pozval podpredsednik Gorske reševalne zveze Slovenije Miha Primc. Reševalci so izpostavili tudi, kako ravnati v primeru, da gornika ujame nevihta. Treba je poiskati varno zavetje, ali pa se vsaj umakniti od železja in vrhov, je izpostavil Arnol in ocenil, da so v tem primeru udeleženci zaradi tega, ker je bilo v gori še več ljudi, verjetno imeli lažen občutek varnosti.

Reševanje kredarica
Policijska uprava Kranj

Najhujše gorske nesreče pri nas

10. junij 1997 Med usposabljanjem v Turskem žlebu nad Okrešljem je umrlo pet gorskih reševalcev.

11. september 1997 V severni steni Male Mojstrovske sta se smrtno ponesrečila mlada člana alpinističnega odseka z Jesenic.

24. junij 2006 Pri sestopanju skozi Ozebnik med Velikim in Srednjim Rokavom je planinka padla po zelo strmem snežišču in med drsenjem podrla planinca, ki sta prečkala snežišče nekoliko nižje. Planinka in eden od planincev sta umrla na kraju nesreče.

23. avgust 2015 Pri vzponu na Mangart se je smrtno ponesrečila češka planinka, med Domom Valentina Staniča pod Triglavom in grebenom Rjavine pa je zdrsnil planinec.

1. november 2015 Med planinskima postojankama Staničev dom in Kredarica so našli dva mrtva planinca.

3. avgust 2019 Pri vzponu na Spodnji Rokav na območju Mojstrane se je zaradi padca s stene na višini okoli 2200 metrov smrtno ponesrečil slovenski gornik, tuji gornik pa je pri sestopu s Triglava padel z večje višine proti Planiki.

13. in 14. februar 2021 Pod snežnim plazom na italijanski strani Kanina je 13. 2. umrl slovenski turni smučar, v dveh ločenih snežnih plazovih 14. 2. pa so na Storžiču umrli trije alpinisti.

15. in 16. januar 2022 V Bosovi grapi v Kamniško-Savinjskih Alpah je 15. 1. zaradi zdrsa umrl hrvaški državljan, pri sestopu z Malega Triglava sta 16. 1. v Snežno konto v dveh ločenih nesrečah v smrt zdrsnila slovenski in tuji državljan, še dva planinca pa sta se smrtno ponesrečila isti večer pri sestopu s Komne.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje