Kakšne pravice imate, če vam je letalska družba odpovedala let?

Svet 16. Jul 202218:49 > 18:53 0 komentarjev
Letalo
PROFIMEDIA

V zadnjih nekaj tednih so mnogi potniki dobili obvestilo, da je letalska družba njihov let odpovedala. Kakšne so vaše pravice in kaj lahko zahtevate?

Letalskim družbam in letališčem v zadnjem obdobju primanjkuje osebja, posledično so odpovedani številni poleti. Samo nemški letalski velikan Lufthansa je do konca avgusta napovedal še 2.000 poletov, londonsko letališče Heathrow pa je, da bi se izognilo kaosu, uvedlo največje dovoljeno dnevno število potnikov. Številnim potnikom so tako v zadnjem času letalske družbe odpovedale polete.

Kakšne pravice imate in kaj morate vedeti?

Potnike ščiti evropska zakonodaja, ki ob odpovedi leta predvideva tri možnosti.

Po pravilih EU ste v primeru odpovedi leta upravičeni do povračila za celotno ceno vozovnice za tisti del potovanja, ki ga niste opravili, oziroma do poleta po spremenjeni poti. Če že čakate na letališču in se odločite za prevoz po spremenjeni poti, imate glede na dolžino čakanja pravico tudi do hrane in osvežilnih napitkov ter dveh brezplačnih telefonskih klicev, SMS- in e-sporočil. Če je spremenjeni let na vrsti šele dan po vašem prvotno načrtovanem letu, imate pravico tudi do hotelske nastanitve in (odvisno od okoliščin) denarnega nadomestila.

Če vam letalska družba odpove polet, vam je dolžna ponuditi tri možnosti:

– vračilo kupnine,

– sprememba poti do končnega cilja takoj, ko je mogoče,

– sprememba poti na poznejši datum, ki vam ustreza, pod primerljivimi pogoji prevoza.

Katero od treh možnosti boste izbrali, je povsem vaša odločitev, vendar potem, ko se odločite za eno, nimate več pravice do drugih. Če se odločite za povračilo vrednosti letalske vozovnice, vam mora letalska družba denar povrniti v sedmih dneh.

“V primeru odpovedi mora prevoznik povrniti denar ali ponuditi spremembo poti. Če se potnice in potniki sami odločijo, da bodo odpovedali potovanje, je povračilo vozovnice odvisno od vrste vozovnice, podjetja pa lahko ponudijo kupone za uporabo v prihodnosti,” je pred časom pojasnila evropska komisarka za promet Adina Vălean.

V nekaterih primerih ste upravičeni tudi do odškodnine

V določenih primerih lahko zahtevate tudi odškodnino, vendar velja nekaj pomembnih podrobnosti. Odškodnine ne morete zahtevati, če vas je prevoznik o odpovedi obvestil več kot 14 dni pred odhodom.

Prav tako ne, če vas je obvestil od 14 do sedem dni pred načrtovanim odhodom in vam ob tem ponudil spremembo poti z manjšim odstopanjem od prvotno potrjene. To pomeni, da na cilj prispete z manj kot štiriurno zamudo, v primeru nadomestnega odhoda največ dve uri pred prvotno potrjenim odhodom.

Če so vas o odpovedanem letu obvestili manj kot en teden pred odhodom, se lahko prevoznik plačilu odškodnine izogne, če vam ponudi spremenjeno pot z največ enournim zamikom odhoda pred prvotno potrjenim in največ dvema urama zamude ob prihodu na končni cilj glede na čas rednega prihoda odpovedanega poleta.

Do povračila odškodnine ste upravičeni tudi, če ste zamudili povezovalni let. V tem primeru je pomembno, da sta oba leta del ene rezervacije. Če na končni cilj prispete z najmanj triurno zamudo, ki je niso povzročile izredne razmere, ste upravičeni do finančnega nadomestila.

Letalo
Borut Peršolja/BOBO

Višina odškodnine odvisna od dolžine poleta

Odškodnina, kadar je potnik do nje upravičen, znaša 250 evrov za polete do 1.500 kilometrov, za polete nad 1.500 kilometrov pa 400 evrov, če je zamuda na cilju najmanj štiriurna. Pri poletih nad 3.500 kilometrov se odškodnina poveča na 600 evrov, a le, če polet ni v celoti znotraj Evropske unije oziroma sodelujočih 31 držav in če je zamuda najmanj šesturna.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!