Ukrajinska prva dama Olena Zelenska na obisku v ZDA

Svet 19. Jul 202214:17 > 14:18 2 komentarja
Olena Zelenska
Ken Cedeno/REUTERS

Žena ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, Olena Zelenska, je na obisku v ZDA. Med drugim se je sestala z državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom in prvo damo ZDA Jill Biden.

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska se mudi v ZDA, kjer se je v ponedeljek sestala z državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom, danes pa se bo pogovarjala s svojo kolegico Jill Biden, je sporočila Bela hiša. V sredo naj bi imela govor pred kongresom.

Zelenska, žena ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, sicer nima uradne funkcije v ukrajinski vladi, vendar si po skoraj petih mesecih vojne Ukrajina želi na vsak način pridobiti dodatno vojaško in politično podporo ZDA. Kongres je državi, ki jo je 24. februarja napadla Rusija, že odobril skoraj 40 milijard dolarjev pomoči, ki naj bi bila v celoti dodeljena do konca septembra.

Zelenska se je v ponedeljek sestala tudi z vodjo ameriške agencije za mednarodni razvoj Samantho Power. Agencija je za podporo ukrajinski vladi in humanitarne potrebe namenila več milijard dolarjev, prizadeva pa si tudi za reševanje globalne prehranske krize, ki jo je še poglobila ruska vojna.

Ukrajinski predsednik Zelenski je že marca v videonagovoru nagovoril oba domova ameriškega kongresa in tudi takrat zaprosil za več opreme in pomoči.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje