Vojno stanje v Ukrajini bo trajalo še vsaj do sredine maja

Svet 06. Feb 202416:51 1 komentar
V raketnem napadu na Kijev in Harkov mrtvi in ranjeni
Posledice raketnega napada v Harkovu. (Foto: Vyacheslav Madiyevskyy/REUTERS)

Ukrajinski parlament je podaljšal vojno stanje in splošno mobilizacijo, ki ju je Kijev uvedel ob začetku ruske invazije februarja 2022 in ju odtlej neprestano podaljševal. Ukrepa bosta tako v veljavi še vsaj nadaljnjih 90 dni oziroma do sredine maja.

V času vojnega stanja lahko moški med 18. in 60. letom starosti, ki so upravičeni do služenja vojaškega roka, državo zapustijo le v izrednih primerih. Za čas veljave vojnega stanja pa so prav tako prepovedane parlamentarne in predsedniške volitve.

To pomeni, da bodo v Ukrajini zamaknili izvedbo predsedniških volitev, ki so bile sicer predvidene za 31. marec.

Ukrajinske oblasti medtem poročajo o nenehnem in intenzivnem ruskem obstreljevanju mesta Avdijivka, ki je sicer eno od glavnih žarišč spopadov med ukrajinskimi in ruskimi silami.

“Medtem ko smo več tednov govorili, da so razmere težke, a pod nadzorom, so zdaj razmere zelo težke in na nekaterih delih mesta tudi kritične. To ne pomeni, da je vse izgubljeno, toda sovražnik na naše mesto usmerja visoko število sil,” je opozoril vodja civilno-vojaške uprave v mestu Vitalij Barabaš. Dodal je še, da v mestu ne potekajo ulični spopadi, je pa večkrat prišlo do sabotaž.

O intenzivnih spopadih v okolici Avdijivke je v sredo poročal tudi ruski predsednik Vladimir Putin. Zatrdil je, da so ruske sile prodrle skozi ukrajinsko obrambo in dosegle obrobje mesta. Ruska vojska sicer nadzoruje območja severno, vzhodno in južno od Avdijivke.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje