Poslanski mandat se nasmiha tudi Jonasu

Slovenija 25. Apr 202214:37 > 17:37 6 komentarjev
Jonas Žnidaršič
Žiga Živulović Jr./BOBO

Povolilna kombinatorika v stranki SD kaže, da bo v državni zbor zelo verjetno prišel tudi Jonas Žnidaršič. Namesto Tanje Fajon pa bi lahko v Bruslju, če bo to sprejel, služboval Matjaž Namec.

Socialni demokrati so na včerajšnjih parlamentarnih volitvah prepričali 6,65 odstotka volilcev in osvojili sedem poslanskih mandatov. To je sicer manj kot na predčasnih volitvah leta 2018, ko je za SD glasovalo skoraj deset odstotkov volilcev, stranka pa je osvojila deset poslanskih mandatov.

V volilni enoti Ljubljana center je bila v državni zbor izvoljena tudi predsednica stranke Tanja Fajon, trenutno slovenska poslanka v Evropskem parlamentu. Ker funkciji slovenskega in evropskega poslanca nista združljivi, bo morala stranka SD V Bruselj poslati novega kandidata. Glede na izide evropskih volitev leta 2019 je to Matjaž Nemec.

Po informacijah N1 sicer Nemec še razmišlja, ali bi v na evropskem političnem parketu zamenjal predsednico SD. Razlogi za to naj bi bili osebne narave. Na naše klice se Nemec za zdaj še ni odzval.

Če se Nemec odloči, da ne bo zamenjal predsednice SD in ne odide v Bruselj, pa je naslednja v vrsti za Evropski parlament Dominika Švarc Pipan, nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje.

Matjaž Nemec
N1

Če bo Tanja Fajon ministrica, bo Jonas poslanec

Stranka SD bo z Levico in Gibanjem Svoboda najverjetneje tvorila novo slovensko vlado. V tem primeru si lahko ministrsko mesto kot predsednica stranke obeta tudi Tanja Fajon. V tem primeru jo bo v državnem zboru zamenjal voditelj in igralec Jonas Žnidaršič, ki pa sicer v državni zbor na nedeljskih volitvah ni bil izvoljen. Kandidiral je v volilnem okraju Ljubljana Vič – Rudnik 3.

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentarji (6)

Prikaži vse komentarje