Volitve in covid-19: tisti, ki bodo zboleli po 21. 4., ne bodo mogli na volišče

Slovenija 29. Mar 202214:08 > 14:21 1 komentar
volitve 2022, glasovanje v drugem okraju
Žiga Živulovič jr. /Bobo

Zaradi številnih vprašanj, kako bodo na prihajajočih parlamentarnih volitvah glasovali tisti, ki bodo zboleli po 20. aprilu, ko poteče zakonsko določen rok za oddajo vloge za glasovanje na domu, Državna volilna komisija predlaga, naj se volilke in volilci, če imajo to možnost, udeležijo predčasnega glasovanja. To bo potekalo od torka, 19. aprila, do vključno četrtka, 21. aprila, med 7. in 19. uro.

Državna volilna komisija (DVK) je v zadnjih dneh prejela več vprašanj, kako bodo lahko glasovali tisti volilci in volilke, ki bodo zboleli po 20. aprilu, ko poteče zakonsko določen rok za oddajo vloge za glasovanje na domu. “Zakon o volitvah v državni zbor določa, da morajo volilke in volilci, ki se zaradi bolezni ne morejo zglasiti na volišču, to sporočiti okrajni volilni komisiji najpozneje tri dni pred dnem glasovanja. Ta določba seveda velja ne zgolj za tiste, ki bodo zaradi okužbe s koronavirusom v izolaciji, ampak tudi za vse, ki bodo v času volitev imeli kakšno drugo bolezen ali pa bodo denimo napoteni v bolnišnico, v dom starostnikov ipd,” so pojasnili na DVK.

DVK je zaradi opozoril zdravniške stroke na zadnji seji z dnevnega reda umaknila odločanje o predlogu, da bi volilkam in volilcem, ki bodo v izolacijo napoteni po izteku roka za oddajo vloge za glasovanje na domu, omogočili glasovanje na volišču. Argument ministrstva za zdravje, svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje je, da za volilke in volilce v izolaciji, razen nujnega obiska pri zdravniku, ni izjem in ne smejo zapuščati svojega bivališča.

Zakonodaja v določenih primerih ne omogoča izjem

V DVK volilkam in volilcem zato predlagajo, naj se, če imajo to možnost, udeležijo predčasnega glasovanja, ki bo potekalo od torka, 19. aprila, do vključno četrtka, 21. aprila, med 7. in 19. uro. “Obenem tudi priporočamo, naj upoštevajo preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa, da bo lahko volilna udeležba čim višja. Po podatkih covid-19 sledilnika je trenutno število okužb v rahlem porastu. V tem trenutku ni mogoče napovedati, koliko polnoletnih državljanov bo na dan volitev v izolaciji zaradi okužbe,” so poudarili.

“Naj ob tem še dodamo, da je na vseh volitvah določeno število tistih volilk in volilcev, ki se volitev ne morejo udeležiti, ker zbolijo po poteku zakonsko določenega roka za oddajo vloge za glasovanje na domu. Vsi, ki bodo na aprilskih državnozborskih volitvah zboleli v četrtek, petek, soboto ali na volilno nedeljo (med 21. in 24. aprilom), ne bodo mogli glasovati. Pri čemer pa ne gre zgolj za volilce v izolaciji zaradi okužbe s koronavirusom. Lahko se denimo zgodi, da mora volilec tik pred volitvami v bolnišnico ali dom za starostnike ali pa prav na dan volitev tako močno zboli, da ne more oditi na volišče. Ali pa na primer kakšnemu volilcu odredijo pripor, morda mora kdo oditi v zapor ipd. Za takšne primere zakonodaja žal ne omogoča izjem,” so še pojasnili na DVK.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje