Ameriška centralna banka znatno zvišala ključno obrestno mero

Gospodarstvo 15. Jun 202221:14 > 21:53 0 komentarjev
ameriška centralna banka (Fed)
Foto: Joshua Roberts/REUTERS

Ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) je danes v boju zoper naraščajoči inflaciji zvišala ključno obrestno mero za 0,75 odstotne točke na med 1,5 do 1,75 odstotka. To je največje zvišanje po novembru 1994.

Odbor za odprti trg Federal Reserve je ponovno potrdil, da ostajajo “trdno zavezani k vrnitvi inflacije na ciljno dveodstotno raven”. Ob tem je napovedal, da bo obrestno mero zviševal še naprej, poročajo tuje tiskovne agencije.

Člani odbora so opozorili, da ruska invazija na Ukrajino “ustvarja dodaten pritisk na rast inflacije in vpliva na svetovno gospodarsko aktivnost”.

Predsednik Feda Jerome Powell je spregovoril tudi o načrtih centralne banke, kako agresivno bo zaostrovala denarno politiko v prihodnjih mesecih. Napovedal je, da bi lahko že julija ključno obrestno mero dvignili še za 0,75 odstotne točke.

Pred petkom, ko je ministrstvo za delo ZDA poročalo o vztrajanju visoke inflacije in so borzni indeksi zgrmeli navzdol, so analitiki v skladu z majskimi napovedmi centralne banke pričakovali povečanje ključne obrestne mere za 0,50 odstotne točke. A inflacija je medtem Fed prepričala, da je potreben močnejši ukrep. To analitiki povezujejo z obžalovanjem centralnih bankirjev, da so vztrajno trdili, da je visoka inflacija prehoden pojav, in so zamujali z ukrepanjem. Inflacija se je izkazala za dolgoročnejši pojav, Fed pa zvišuje obrestno mero in tvega z zaviranjem gospodarske rasti ZDA.

Borzni vlagatelji so se na odločitev FOMC odzvali z razprodajo delnic, po začetku Powellove novinarske konference pa so borzni indeksi spet začeli rasti. Pred objavo odločitve je Dow Jones pridobil okrog 220 točk, po objavi odločitve pa je začel padati, v času Powellove novinarske konference pa je napredoval za več kot 300 točk. Powell je tako na novinarski konferenci napovedal, da se morda julija obeta še en takšen dvig obrestne mere, ker je centralna banka odločena znižati inflacijo. “Jasno je, da je današnje zvišanje obrestne mere za 0,75 odstotne točke nenavadno veliko. Na naslednjem zasedanju odbora v juliju pa bo sledil dvig ali za 0,50 odstotne točke ali za 0,75 odstotne točke,” je napovedal Powell.

FOMC je v odločitvi o obrestnih merah sporočil, da se bo ključna obrestna mera po naslednjih štirih zasedanjih FOMC povišala še za okrog 1,75 odstotne točke in da bo do konca leta presegla tri odstotke. Večina članov odbora meni, da se bo do konca leta ključna obrestna mera povišala na 3,4 odstotka. Fed je po današnjem zasedanju FOMC izdal tudi nove ocene obetov gospodarske rasti, inflacije in stopnje brezposelnosti. Centralna banka sedaj pričakuje, da bo letos inflacija 5,2-odstotna, medtem ko je marca napovedovala 4,3-odstotno letno stopnjo inflacije.

Gospodarska rast se bo letos upočasnila na 1,7 odstotka, in ne na 2,8 odstotka, kot je Fed napovedal marca. V prihodnjem letu naj bi bila rast namesto 2,2-odstotne le 1,7-odstotna. Stopnja brezposelnosti naj bi bila letos 3,7-odstotna, in ne 3,5-odstotka, kot je Fed napovedal marca. Prihodnje leto Fed napoveduje 3,9-odstotno stopnjo brezposelnosti, v letu 2024 pa naj bi bila 4,1-odstotna.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!