Ameriški centralni bankirji ključno obrestno mero spravili najvišje po letu 2007

Gospodarstvo 14. Dec 202222:48 0 komentarjev
Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell holds a news conference in Washington
Evelyn Hockstein/Reuters | Na fotografiji Fedov predsednik Jerome Powell.

Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) je v boju z visoko inflacijo in v skladu s pričakovanji ključno obrestno mero zvišal za 0,5 odstotne točke. Ta je sedaj na ravni od 4,25 do 4,50 odstotka, kar je najvišje po letu 2007, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški centralni bankirji si s povečevanjem ključne obrestne mere, po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar, prizadevajo znižati visoko inflacijo, ki se je letos povzpela na najvišje ravni v zadnjih več kot štirih desetletjih.

Rast cen se je sicer v ZDA v zadnjih petih mesecih upočasnjevala. Po podatkih ameriškega ministrstva za delo so se cene življenjskih potrebščin, merjene z indeksom CPI, novembra na letni ravni zvišale za 7,1 odstotka, potem ko so se oktobra za 7,7 odstotka. Gre za najnižjo letno rast v zadnjih 12 mesecih.

FOMC je letos v devetih mesecih šestkrat zvišal ključno obrestno mero. Nazadnje jo je štirikrat zapored dvignil za 0,75 odstotne točke.

Omenjeni odbor je danes zaključil dvodnevno zasedanje, odločitve z zasedanja pa je na novinarski konferenci podrobneje pojasnil Fedov predsednik Jerome Powell. Ta je na začetku izjave poudaril, da razume stiske, ki jih Američani občutijo zaradi visoke inflacije, ob tem pa dodal, da si bodo še naprej močno prizadevali, da inflacijo ponovno znižajo na želeno raven, ki se giblje pri dveh odstotkih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!