Bloomberg: Nemčija bo embargo na rusko nafto uvedla ne glede na odločitev EU

Gospodarstvo 16. Maj 202207:54 > 13:07 6 komentarjev
nafta
PROFIMEDIA

Nemčija bo do konca leta nehala uvažati rusko nafto, ne glede na odločitev Evropske unije o embargu, poroča Bloomberg. Embargo na uvoz nafte je Evropska komisija na začetku maja predlagala v šestem svežnju sankcij proti Rusiji. A države o tem niso enotne. Da bi se izognila vetu, je Evropska komisija predlagala izjemi za Madžarsko in Slovaško.

Nemčija bo po poročanju Bloomberga do konca leta nehala uvažati rusko nafto ne glede na odločitev Evropske unije o embargu. Prizadevanja Nemčije, da posle sklene z alternativnimi dobavitelji, napredujejo, in vlada je prepričana, da lahko v prihodnjih šestih ali sedmih mesecih reši preostale logistične težave, so navedli uradniki.

Embargo na uvoz nafte je Evropska komisija na začetku maja predlagala v šestem svežnju sankcij proti Rusiji. Paket sankcij vključuje tudi popoln embargo na uvoz ruske nafte – surove in rafinirane, tiste, ki v Unijo pride po naftovodih, in tiste, ki prispe z ladjami. Evropska komisija po besedah njene predsednice Ursule von der Leyen predlaga postopno uvedbo embarga. Embargo na uvoz surove nafte naj bi uvedli v pol leta, embargo na uvoz rafiniranih produktov pa do konca leta.

V Bruslju se bodo danes sestali zunanji ministri članic, beseda bo tekla o nadaljnji podpori Ukrajini. Prav tako se verjetno ne bodo mogli izogniti razpravi o šestem svežnju sankcij proti Rusiji, ki vključuje tudi naftni embargo.

Predlog sankcij zdaj obravnavajo in potrjujejo države članice EU, ki pa glede uvedbe embarga niso enotne. Embargo, ki ga danes predlaga Evropska komisija, morajo potrditi vse države članice EU. Da bi se izognili njunemu vetu na sprejetje novega paketa sankcij, pa naj bi Evropska komisija Madžarski in Slovaški ponudila daljše prehodno obdobje (do konca leta 2023) ali pa ju celo izvzela iz embarga na uvoz ruske nafte.

“Madžarska celotno EU drži za talca”

Zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov v Bruslju poudaril, da bodo storili vse, da bi dosegli dogovor o novem paketu sankcij proti Rusiji. “Zagotovo bomo govorili o tem in naredili vse, kar lahko, da bi odblokirali ta položaj. Ne morem obljubiti, da se bo to zgodilo, ker so stališča precej trdna. Mislim, da razumemo poseben položaj določenih držav članic,” je ob prihodu na zasedanje glede sprejemanja sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino povedal Borrell.

Litovski zunanji minister Gabrielius Landsbergis je obtožil Madžarko, da celotno Evropsko unijo drži za talca s tem, ko zavrača dogovor o embargu ruske nafte. “Žal je celotna Unija talec ene države članice,” je rekel po poročanju Guardiana. Madžarska namreč blokira sprejem embarga nafte, kljub temu da ji je Evropska komisija – da bi se izognila vetu – ponudila možnost daljšega postopnega opuščanja uvoza ruske nafte. Ta rešitev bi dala Budimpešti več časa za preoblikovanje energetskega sistema tako, da ne bi bil več odvisen od ruske nafte. “Vsi so pričakovali, da bo to dovolj,” je Landsbergis povedal novinarjem.

Avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg je prepričan, da bo šesti paket sankcij proti Rusiji pripravljen v naslednjih dneh. Pred srečanjem zunanjih ministrov v Bruslju je rekel, da gre za pomemben paket, a je treba še opraviti razpravo. Tarča sankcij bi bil po njegovih besedah celoten ruski vojaški kompleks.

Estonska zunanja ministrica Eva-Maria Liimets pa je rekla, da članice čaka pomembna razprava. Upa, da bodo države v pogovorih napredovale, da bo sveženj sprejet in da bo vanj vključena tudi nafta. Po poročanju CNN je ministrica rekla še, da je treba še naprej pomagati Ukrajini in ji namenjati humanitarno ter vojaško pomoč.

Nemčija sprva zadržano, maja sledil preobrat

Sprva je bila do takojšnje uvedbe zadržana tudi Nemčija, ki pa si je na začetku meseca premislila. V največjem gospodarstvu EU, kjer so sprva vztrajali, da mora biti uvedba embarga na uvoz ruske nafte postopna, zdaj pravijo, da so pripravljeni tudi na uvedbo takojšnjega embarga.

“Uspelo nam je doseči razmere, v katerih Nemčija lahko prenese embargo na uvoz nafte,” je po Reutersovih navedbah dejal nemški minister za gospodarstvo Robert Habeck. Po pisanju tiskovne agencije Reuters Nemčija od Rusije odkupi največ energentov, zato ima njeno stališče še posebej veliko težo. Kot smo že pisali, sta težava za Nemčijo predvsem dve rafineriji na vzhodu države, Schwedt in Leuna, ki nafto dobivata neposredno iz Rusije, pojasnjuje Financial Times. Nemčiji je po navedbah gospodarskega ministra Habecka že uspelo zmanjšati odvisnost od ruske nafte s 35 odstotkov pred začetkom vojne v Ukrajini na 12 odstotkov.

Poleg embarga na uvoz ruske nafte Evropska komisija predlaga tudi nekatere druge sankcije. Na seznam bank, izključenih iz sistema Swift, bi tako dodali še največjo rusko banko Sberbank in dve drugi banki, je napovedala von der Leyen. Po navedbah STA ima Sberbank na ruskem bančnem trgu okoli 37-odstotni delež. Komisija prav tako predlaga prepoved treh ruskih državnih televizij (Rossiya RTR/RTR Planeta, Rossiya 24, TV Centre International), ki na noben način ne bodo smele več oddajati v EU.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje