Bo Rusija bankrotirala? Kaj pravi IMF?

Gospodarstvo 13. Mar 202221:40 > 21:51 1 komentar
IMF
Yuri Gripas/REUTERS

Vodja Mednarodnega denarnega sklada (IMF) je dejala, da plačilna nesposobnost Rusije po sankcijah zahoda zaradi invazije na Ukrajino ni več "nemogoča", a to – za zdaj – ne bi povzročilo svetovne finančne krize.

Kristalina Georgieva, izvršna direktorica sklada s sedežem v Washingtonu, je dejala, da sankcije, ki so jih uvedle ZDA in druge države, že močno vplivajo na rusko gospodarstvo in da bodo tam povzročile globoko recesijo. Dodala je, da bo vojna v Ukrajini zvišala tudi cene hrane in energije, kar bo še povečalo lakoto v Afriki.

Georgieva je v oddaji televizije CBS povedala, da o plačilni nesposobnosti Rusije ne razmišljajo več kot o nečem neverjetnem oziroma nemogočem. “Rusija ima denar, a do njega nima dostopa. Bolj me skrbijo posledice, ki bodo presegle meje Ukrajine in Rusije.”

Ruski finančni minister Anton Siluanov je sicer dejal, da je od 640 milijard dolarjev rezerv blokiranih 300 milijard (okoli 273 milijard evrov). Priznal je, da imajo zaradi tega težave z odplačevanjem nekaterih dolgov. Nekaj zlatih in valutnih rezerv Rusije je na Kitajskem, a zahod zelo pritiska na Kitajsko, da omeji odnose z Moskvo, je še dodal Siluanov. Zatrdil je, da bodo odnosi s Kitajsko ostali dobri in trdni, dolgove sovražnim državam, kot so ZDA in EU, pa bodo odplačevali le v rubljih. Minister je dejal, da bo država podprla banke, ki so pod sankcijami, denarja za proizvodnjo osnovnih potrebščin pa naj bi bilo prav tako dovolj.

Ko so Georgievo vprašali, ali bi lahko ruska plačilna nesposobnost povzročila svetovno finančno krizo, je odgovorila, da “za zdaj ne”. Kljub temu IMF zelo skrbijo države, ki si še niso opomogle od gospodarske krize, ki jo je povzročil covid in jih bo porast cen pšenice in drugih surovin močno prizadel. “Ta šok je zanje še posebej boleč,” je še dejala Georgieva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje