Boscarol v nov nakup: “V Maribor verjamemo, to mesto se mora začeti pobirati”

Gospodarstvo 09. Jun 202312:06 5 komentarjev
Ivo Boscarol, Pipistrel
N1/Jan Gregorc

Naložbeno podjetje Anastasie Taje in Iva Boscarola je kupilo nakupovalno središče Tabor II v Mariboru, kjer bo še naprej Mercatorjev hipermarket in okoli 50 drugih lokalov, in 1.100 kvadratnih metrov poslovnih prostorov v City Centru v središču mesta, ki jih bo oddajalo v najem. "V Maribor verjamemo, to mesto se mora začeti pobirati in se že pobira," je za N1 povedal Ivo Boscarol in spregovoril tudi o napredku ljubljanskih nepremičninskih projektov.

V podjetju Boscarol so v sporočilu za javnost ob novi nepremičninski naložbi zapisali, da je Maribor čedalje lepše urejen in ima po njihovi oceni pomembne razvojne potenciale.

Nakupovalno središče Tabor II je prodajala NKBM, podjetje Boscarol pa je bilo izbrano na razpisu. Novi lastnik bo ohranil pogodbe z okoli 50 najemniki prostorov, med katerimi je največji Mercator. Obenem je nakazal, da bi lahko v prihodnje na tej lokaciji gradil, saj je v sporočilu navedlo tudi, da ima objekt možnost nadgradnje in dozidave treh poslovnih stolpičev.

Nedavno je podjetje kupilo tudi 1.100 kvadratnih metrov poslovnih prostorov v City Centru, ki jih sprva namerava oddajati v najem. Kakšni so dolgoročni načrti, v sporočilu ni navedlo.

Mercator Hipermarket Tabor Maribor
Arhiv podjetja Boscarol

V Koloseju prenova, kaj bo z Žitovim zemljiščem?

Mariborska naložba prihaja slabe tri mesece po tem, ko je Boscarol naznanil začetek prenove ljubljanskega kinocentra Kolosej, ki ga je lani septembra kupil iz stečajne mase Koloseja kinematografov.

Decembra je bilo ustanovljeno podjetje Odisejada, ki bo upravljalo objekt z novim imenom Odiseja. “Trenutno poteka projektiranje,” je dejal Ivo Boscarol in dodal, da je trenutni cilj konec leta odpreti prenovljeni objekt. Ali se bo to zgodilo, bo odvisno predvsem od poteka gradbenih del.

V novem objektu nameravajo ohraniti kinematograf, ki pa ne bo več osrednja dejavnost, s prenovo želijo tu ustvariti prostor za družabne in poslovne dogodke.

Septembra lani je Boscarol kupil tudi deset hektarjev veliko Podravkino zemljišče v BTC, le malo stran od Koloseja. Kot nam je dejal danes, del zemljišča predstavljajo zelene površine, kjer želi urediti doživljajski park. Zdaj so v pogovorih z ljubljansko občino, kako bi bilo to videti, ideja pa je, da bi uredili park, piknik prostor, igrala, seveda tudi ustrezno gostinsko ponudbo.

Hkrati pa se odločajo, kaj narediti na preostali površini. “Ponudb je zelo veliko, saj gre za lokacijo, ki ima v bližini dva uvoza na avtocesto, po prostorskem načrtu pa so tu mogoče gradnje višine do 120 metrov. Veliko idej je, zdaj se pogovarjamo z arhitekti in odločamo, kako bi zapeljali,” je dejal Boscarol. Med drugim naj bi imeli na mizi ponudbo, da tu postane center avtomobilistov, medicinski center, hotel, stanovanja ali pa poslovna stavba, tako imenovana ‘vrata’ v mesto. “Odločitev ne bo lahka.”

Žito
Žiga Živulović jr./BOBO

“Kupnine nisem pustil ležati na računu”

Boscarol in njegova hčerka sta večino kupnine od prodaje Pipistrela – njene višine nista razkrila, po naših informacijah pa mu je po odštetju 30-milijonskih donacij ajdovski občini ter gasilcem še vedno ostalo več kot 200 milijonov evrov – razpršila v različne naložbe. S hčerko Tajo Boscarol imata skupno podjetje za upravljanje teh naložb in poleg nepremičnin vlagata tudi v podjetja.

“Že pred prodajo sem imel ogledane priložnosti, tako da kupnine nisem pustil ležati na računu. Pustil sem le potrebno gotovino za projekte, za katere se še dogovarjamo,” nam je Boscarol dejal pred meseci.

Poleg nepremičnin je kupoval tudi delnice podjetij iz različnih panog. “Vložil sem v obnovljive vire energije, vodikove tehnologije, letalske prevoze, bančništvo, tudi biomedicino in informacijsko tehnologijo,” je naštel v pogovoru za N1. Med drugim sta s hčerko Tajo postala lastnika dveh tretjin zagonskega podjetja Timtec Defense, ki razvija sistem za obrambo pred droni.

“Gre za zdrava podjetja, ki imajo po mojem mnenju dolgoročno velik potencial in stabilen donos,” je prepričan Boscarol.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.