Boscarol kupil Kolosej: že zemljišče vredno več, kot je znašala kupnina

Gospodarstvo 05. Sep 202211:27 > 13:52 3 komentarji
Boscarol Kolosej
BOBO/N1

Ajdovski poslovnež Ivo Boscarol je na današnji tretji dražbi nepremičnine Koloseja v ljubljanskem BTC ponudil največ, so prve poročale Finance. "Ohranili bomo del kino dejavnosti, zaradi katere je bil Kolosej tudi zgrajen, obenem pa vidimo veliko priložnosti za razširitev dejavnosti," je o načrtih s stavbo za N1 povedal Boscarol. Za nepremičnino bo plačal 6,4 milijona evrov, kar je 1,2 milijona manj od ocenjene tržne vrednosti.

Potem ko je Ivu Boscarolu prodaja deleža v Pipistrelu prinesla več kot 200 milijonov evrov, denar zdaj vlaga v poslovne priložnosti. Tokrat jo je našel v objektu Kolosej v ljubljanskem BTC, ki ga je zgradilo podjetje Kolosej Kinematografi v lasti Sergeja Racmana. Nekoč vodilni kino operater v državi je pred leti zašel v finančne težave in nato pristal v stečaju, kino dejavnost pa ves čas teče dalje, saj so jo prevzeli najemniki. Trenutno je to podjetje Bovin.

Nepremičnina je medtem pristala v stečajni masi. Po večih zapletih v stečajnem postopku podjetja Kolosej kinematografi je upravitelj prvo dražbo za prodajo nepremičnine v BTC oprvil 15. aprila letos, ko je bila izklicna cena 7,6 milijona evrov (to je ocenjena tržna vrednost). A takrat ni bilo nobenega ponudnika. Danes, v tretjem poskusu, so bili trije kandidati za nakup: družba Ledava investicije, ki je glavna upnica Koloseja, družba BTC, ki je imela predkupno pravico, a je ni uveljavila, ter Boscarol, ki je na koncu ponudil 6,4 milijona evrov in uspel.

“Presenečen sem, da je tako malo zanimanja. Če se sredi največjega poslovno-logističnega centra v prestolnici zemljišče, veliko več kot en hektar, in nepremičnina prodajata po nižji ceni kot je vredno samo zemljišče, potem je jasno, da je to dobra poslovna priložnost,” je za N1 po dražbi povedal Boscarol.

Nakupni postopek še ni končan

Preden bo nepremičnina prešla v Boscarolovo last, bo sicer teklo še nekaj postopkov. Sodišče mora naprej izdati soglasje k sklenitvi kupoprodajne pogodbe, kjer zapletov ni pričakovati. Nato bo, po plačilu kupnine, sodišče izdalo še sklep o izročitvi nepremičnine kupcu, še poročajo Finance. Na oba sklepa so možne pritožbe, ki utegnejo zavleči proces prenosa nepremičnine.

Kolosej kino dvorana
Tina Kosec/Bobo

Priložnost v kongresnem turizmu

Po poročanju Financ je ajdovski podjetnik že prisotnim na dražbi povedal, da bo dal vse od sebe, da spiše novo pozitivno zgodbo, ter da bi poleg kino dejavnosti rad vzpostavil nekakšen družabno-poslovni center, v katerem bi potekali različni zabavni dogodki. Za N1 je nadalje pojasnil, da vidi priložnost v kongresnem turizmu, saj je po njegovi oceni v prestolnici le nekaj stavb, ki imajo dvorane s po 500 sedeži, pa tudi v drugih segmentih, o katerih pa zdaj še ne želi govoriti. Veseli se tudi sodelovanja s podjetjem BTC, ki ima po njegovi oceni podobno vizijo razvoja.

Po dražbi se je že slišal tudi s predstavniki podjetja Bovin, ki najemajo kino dvorane, in se dogovoril za sestanek. Tudi kino dejavnost namreč želi nadgraditi. “Res je, v kratkem se bomo sestali,” nam je potrdil direktor podjetja Bovin Damjan Smodiš, ki pravi, da bi ureditev lastništva koristila tudi njim. “Zadnji dve leti smo za tekoča vzdrževalna dela skrbeli mi, za večje posege pa bi moral lastnik, a stečajni upravitelj teh ni moral izvesti, saj bi denar črpal iz stečajne mase, s čimer pa bi tvegal njeno oškodovanje. Tako smo imeli vsi nekako zvezane roke. Z ureditvijo lastništva bi se lahko naredili nekateri posegi na stavbi, ki so že kar nujni.”

Smodiš sicer meni, da je še veliko priložnosti za nadgradnjo kino dejavnosti, obisk v Koloseju je po njegovi oceni dober, tudi majsko odprtje Cineplexxovih dvoran na Rudniku naj nanj ne bi vplivalo. “Očitno je v ljubljanskem bazenu dovolj prostora za oba,” nam je dejal Smodiš.

Racman za seboj pustil za 100 milijonov evrov dolgov

Kolosej se je sicer odprl leta 2001 in ima 12 kinodvoran. Družba Kolosej kinematografi, ki jo je vodil Sergej Racman, je kompleks kinodvoran Kolosej novembra leta 2014 prodala družbi SIP nepremičnine za 15 milijonov evrov. Pri tem so določili, da je treba kupnino poravnati v štirih letih. Podjetje SIP je bilo povezano z Racmanom, stavba Koloseja pa se je vrnila v stečajno maso, saj kupnina nikoli ni bila plačana.

Po poročanju Financ je 78 upnikov prijavilo za 124,3 milijona evrov terjatev, od tega jih je stečajni upravitelj priznal za 99,2 milijona evrov. Kupnina, ki naj bi jo plačal Boscarol, bo torej pokrila okoli sedem odstotkov dolgov propadlega Racmanovega imperija.

Za Pipistrel iztržil prek 200 milijonov, ki jih zdaj vlaga

Ajdovski poslovnež Boscarol je po prodaji svojega večinskega deleža v Pipistrelu napovedal več investicij. Med drugim je doniral 25 milijonov evrov ajdovski občini, pa tudi gasilcem, ki so pomagali gasiti na Krasu. Decembra je sicer ustanovil podjetje Boscarol za upravljanje družinskega premoženja. “Ukvarja se z nadzorom donacij in vlaganjem dela kupnine v podjetja z dobrimi proizvodi in projekti, za katere potrebujejo kapital,” je konec julija dejal v intervjuju za N1.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje