Če ste mislili, da je Teslo ustanovil Elon Musk, se motite

elon musk, tesla
PROFIMEDIA

Elona Muska je javnost, preden je nedavno postal lastnik Twitterja, bolje poznala kot ustanovitelja podjetja Tesla. Toda Musk v resnici podjetja ni ustanovil. Zakaj torej lahko uporablja naziv "soustanovitelj Tesle"?

Elon Musk, ki je s 175 milijardami evrov premoženja najbogatejši človek na svetu, je brez dvoma obraz več podjetij: Tesle, SpaceXa in od nedavnega tudi Twitterja, ki ga je odkupil za 44 milijard evrov ter na družbeno omrežje in med zaposlene vnesel nemir. A podjetje Tesla, za katero je večina ljudi prepričana, da ga je ustanovil Musk, v resnici ni njegovo, čeprav sam pogosto tako trdi in ima za to tudi pravno podlago.

Spomladi je Twitterjev uporabnik Muska spomnil, da ni ustanovil Tesle, ampak je podjetje prevzel. Musk se je na tvit takoj odzval z besedami, da je bila Tesla v trenutku, ko se ji je pridružil, “slamnata korporacija brez zaposlenih, IP-naslova, dizajnov, prototipa, brez vsega”. Dodal je, da je imelo tedaj podjetje zgolj poslovni načrt, kako komercializirati električne športne avtomobile, in da ni imelo v lasti niti še imena Tesla Motors.

Od vlagatelja do soustanovitelja: kako je Tesla z Muskovo pomočjo postala eno najbolj uspešnih tehnoloških podjetij

Idejo za zagonsko podjetje z električnimi športnimi avtomobili je inženir Martin Eberhard dobil leta 2000, spodbudila jo je negotovost zaradi oskrbe z nafto zaradi vojn na Bližnjem vzhodu. Skupaj z Marcom Tarpenningom sta takrat zasnovala in ustanovila svoje podjetje, ki je leta 2003, ko sta začela snovati prve motorje Tesla, postalo znano pod svojim sedanjim imenom. Eberhard in Tarpenning sta tako edina prvotna ustanovitelja podjetja.

Za podjetje se je Musk začel zanimati leta 2004, potem ko je prodal svoj delež v podjetju PayPal. Kot piše Business Insider, je novo pridobljena sredstva vložil v zagon avtomobila serije A, pri čemer je prispeval 6,15 milijona evrov in se na Eberhardovo povabilo kasneje pridružil upravnemu odboru.

Musk je razvil in oblikoval originalnega Teslinega roadsterja, zaščitil ime Tesla Motors kot blagovno znamko in pridobil spletno domeno tesla.com, piše Business Insider. Izvršni direktor Tesle je postal leta 2008, do danes pa je pod njegovim upravljanjem podjetje doseglo vrednost 538 milijard evrov in postalo najbolj uspešen proizvajalec električnih avtomobilov.

Za naziv soustanovitelja se je poravnal

Tesla je svoj prvi avtomobil lansirala leta 2006. Mediji so tedaj Eberharda poimenovali “Gospod Tesla”, kar naj Musku ne bi bilo pogodu. Ta je menil, da je njegov doprinos podjetju tolikšen, da podjetja brez njega ne bi bilo oziroma vsekakor ne bi bilo tako uspešno, kot je, zato se mu je zdelo upravičeno samega sebe imenovati za soustanovitelja Tesle.

To je bil prvi nesporazum med Muskom in Eberhardom, piše Insider. V tvitu je Musk zapisal, da nihče, ko je leta 2007 upravni odbor soglasno odpustil Eberharda – in to iz “prekleto dobrih razlogov”, ni odšel z njim. “To pove vse,” je dejal.

Musk je leta 2021 dejal, da je Eberhard “najhujša oseba, s katero sem delal kadarkoli v karieri”, in da je Eberhard skoraj pogubil Teslo, piše Insider.

Insider dodaja, da je leta 2009 Eberhard tožil Muska, ker se je ta v javnosti predstavljal za ustanovitelja Tesle. Tožba je bila poravnana za neznano vsoto, vključevala pa je tudi določbo, da lahko tudi Musk uporablja naziv soustanovitelj Tesle. Na Teslini spletni strani je Musk danes tako naveden kot soustanovitelj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.