Credit Suisse: po dogovoru o prevzemu akcija za pomiritev premožnejših strank

Gospodarstvo 20. Mar 202311:09 2 komentarja
UBS in Credit Suisse
PROFIMEDIA

Največja švicarska banka UBS je v nedeljo zvečer napovedala prevzem svoje tekmice Credit Suisse, ki se je znašla v težavah. Po informacijah Reutersa bi lahko združitev pomenila nevarnost in skrbi za premožnejše stranke, ki imajo premoženje na obeh bankah in se bosta zdaj združili.

V nedeljo zvečer je postalo jasno, da bo največja švicarska banka UBS prevzela Credit Suisse.

Prevzem je vreden 3,25 milijarde dolarjev (približno tri milijarde evrov), dogovor pa bo po navedbah švicarske vlade preprečil morebitne nepopravljive posledice za mednarodno finančno stabilnost.

Ob nakupu največje tekmice bi se lahko pojavila tveganja za premožnejše stranke banke, ki imajo premoženje razporejeno na različnih bankah. Reuters je pridobil interni dopis, ki ga je vodstvo banke Credit Suisse poslalo zaposlenim. V njem so navodila, kaj naj premožnejšim strankam pojasnijo, če bodo zaskrbljene zaradi prevelike koncentracije sredstev. V dopisu je vodstvo zapisalo, da so sredstva na računih banke Credit Suisse za zdaj operativno ločena od UBS.

“Za zdaj so sredstva še vedno pravno ločena. Ko se bo to spremenilo, lahko stranke razmislijo o prenosu nekaterih sredstev na drugo banko, če jih bo skrbela prevelika koncentracija,” piše v internem dopisu zaposlenim.

Tak odgovor naj bi po mnenju Reutersa vodstvo banke svetovalo zaposlenim v banki Credit Suisse, če bi jih komitenti spraševali, kaj naj naredijo, če imajo računa odprta pri obeh bankah. Združitev bi lahko za premožnejše komitente, ki imajo običajno razpršeno svoje premoženje, pomenilo tveganje, saj bi lahko prišlo do prevelike koncentracije sredstev le pri eni banki.

Interni dopis kmalu po dogovoru o prevzemu

Interni dopis so zaposleni dobili v nedeljo zvečer, kmalu za tem, ko je postalo jasno, da bo UBS prevzel banko Credit Suisse. Ta je minuli teden zašla v likvidnostne težave in izgubila četrtino svoje vrednosti.

Kot je na novinarski konferenci v Bernu dejal švicarski predsednik Alain Berset, je prevzem “najboljša rešitev za povrnitev zaupanja, ki ga na finančnih trgih v zadnjem času ni bilo”. Propad banke Credit Suisse bi po njegovih besedah prinesel nepopravljive posledice za državo in mednarodno finančno stabilnost.

Banka Credit Suisse vpletena v številne škandale

V zadnjih letih so Credit Suisse pretresali številni škandali, vključno z obtožbami o pranju denarja, pod pritiskom pa se je znašla v minulem tednu, ko je propad dveh regionalnih ameriških bank SVB in Signature pretresel trge, banka pa je v letnem poročilu opozorila na šibkost notranjih kontrol.

UBS bo za prevzem odštel tri milijarde švicarskih frankov in prevzel za do pet milijard frankov izgube, Švica pa naj bi dala za devet milijard evrov garancij za slaba posojila.

V namen prevzema naj bi švicarski organi nameravali spremeniti zakonodajo tako, da bi lahko obšli glasovanje delničarjev o transakciji, je poročal Financial Times.

Poleg tega se je švicarska nacionalna banka zavezala, da bo banki Credit Suisse zagotovila za 100 milijard dolarjev (93 milijard evrov) posojil.

Sprva je UBS za prevzem svoje konkurentke ponujal milijardo evrov, vendar so v Credit Suisse ponudbo zavrnili. Po nekaterih informacijah naj bi po združitvi bank odpustili 10.000 zaposlenih, nekatere banke pa se bojijo širjenja težav po bančnem sektorju.

Predsednik uprave Credit Suisse: Napovedana združitev predstavlja najboljši izid

V banki Credite Suisse so pojasnili, da jo bo UBS prevzel za provizijo pri združitvi v višini treh milijard švicarskih frankov, pri čemer bodo delničarji Credit Suisse prejeli eno delnico UBS za 22,48 delnice Credit Suisse. “Glede na nedavne izredne okoliščine brez primere napovedana združitev predstavlja najboljši izid,” je pojasnil predsednik uprave banke Credit Suisse Axel Lehmann.

Iz največje delničarke Credit Suisse, Savdske nacionalne banke (SNB), so danes sporočili, da prevzem ne bo vplival na njihove načrte za rast in dobičkonosnost. “Spremembe v vrednotenju naložbe SNB v Credit Suisse ne vplivajo na načrte SNB za rast in usmeritve za leto 2023,” so navedli.

Savdska nacionalna banka je novembra porabila 5,5 milijarde rialov (1,5 milijarde dolarjev) za 9,88-odstotni delež v banki Credit Suisse. Decembra je delež holdinga znašal manj kot 0,5 odstotka vseh njenih sredstev in približno 1,7 odstotka njenega naložbenega portfelja, poroča AFP. Vir: STA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.