Delavci MLM še čakajo na obljubljeno predstavitev ministra Mesca

Gospodarstvo 22. Feb 202306:46 8 komentarjev
Luka Mesec
PROFIMEDIA

Minister za delo Luka Mesec je junija lani precej ostro posegel v prodajni postopek Mariborske livarne Maribor. Ob obisku podjetja je napovedal, da bo od Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) zahteval zamrznitev "neodgovorne" prodaje podjetja in da se bo čez nekaj časa vrnil v MLM in predstavil model delavskega odkupa. Prodajo so v DUTB res ustavili, uradno zaradi prenizkih ponudb. Delavci pa še čakajo ministrovo predstavitev odkupa. Vprašali smo, ali in kdaj bo.

Mariborska livarna Maribor (MLM), nekoč uspešno industrijsko podjetje z več kot dva tisoč zaposlenimi, je v času gospodarske krize pod vodstvom Branka Žerdonerja doživela strm upad prodaje.

Žerdoner je leta 2012 moral oditi na zahtevo bank upnic, v reševanje podjetja pa sta se vpletli država in Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB). Slaba banka je po dokapitalizaciji leta 2014 postala 100-odstotna lastnica MLM.

Kljub sanaciji je družba večino let po tem poslovala v rdečem. Leta 2021 je ob 43 milijonih evrov prihodkov imela dvomilijonsko izgubo iz poslovanja. Še vedno je imela tudi okrog devet milijonov evrov dolga, večino do DUTB.

Ta je MLM večkrat skušala prodati. Poskus prodaje leta 2018 je padel v vodo. Septembra 2021 je DUTB ponovno začela prodajati delež in devetmilijonsko terjatev do podjetja. Kot možni kupci so se omenjali nemški finančni sklad Mutares, ki je pri nas že prevzel koprski Cimos, Kompas Shop, tudi državni Talum.

Posredoval, da se prodaja zamrzne

A lani spomladi je sindikat Sindikati Podravja opozoril na domnevno netransparentnost prodaje in izrazil nasprotovanje prodaji podjetja špekulantom. Delavci (MLM ima okoli 350 zaposlenih) so se med drugim zbali, da kupce bolj kot samo podjetje zanima zemljišče.

20. junija je podjetje obiskal minister za delo Luka Mesec in po sestanku z vodstvom ter sindikatom opozoril, da DUTB “neodgovorno” prodaja podjetje. Isti dan je bil v podjetju tudi gospodarski minister Matjaž Han in dejal, da bi bilo treba poiskati primernega strateškega partnerja, ki bo ohranil delovna mesta v Mariboru.

Mesec pa je sindikatom obljubil, da bo ukrepal. “Dogovorili smo se, da urgiram pri slabi banki in na vladi, da se prodaja zamrzne,” je dejal minister. Že med obiskom se je izkazalo, da so prav tisti dan v DUTB potrdili, da je prodajni postopek ustavljen, ker “ponudba strateškega investitorja ni ustrezala pričakovanjem slabe banke”. Ali je na odločitev vplivalo tudi stališče ministra za delo, ni znano, je pa ustavitev pozdravil.

Preberite še: Mesec: Zakonsko podlago za štiridnevni delovnik lahko pričakujete do marca

“Če nekaj obljubiš, je prav, da to izpolniš”

Mesec je ob obisku v mariborski tovarni s 350 zaposlenimi dejal tudi, da vidi dva scenarija lastništva MLM: prvi je prenos z DUTB na Slovenski državni holding (SDH), ki bi bil po ministrovem mnenju dolgoročen stabilni lastnik, drugi pa delavski odkup podjetja. Kot je dejal, je njegova preferenca vseeno delavski odkup, saj “vse izkušnje iz tujine kažejo, da so na ta način organizirana podjetja najbolj družbeno in socialno odgovorna, delavci pa so v njih bolj zadovoljni”.

Napovedal je, da bo “v prihodnjih mesecih” podrobnejše predstavil možnosti in model delavskega odkupa podjetja. A to se do zdaj ni zgodilo, nam je včeraj potrdil sindikalist MLM Drago Lešnik, ki je ministru ravno v ponedeljek prek družbenih omrežij napisal sporočilo, ali bo prišel. “Če nekaj obljubiš, je prav, da to izpolniš,” nam je dejal Lešnik in dodal, da med delavci livarne, čeprav imajo naročil veliko, vlada velika negotovost.

Konec lanskega leta je bila DUTB pripojena k SDH, s tem pa je ta postal tudi lastnik MLM. Za zdaj livarne ni na spletnem seznamu SDH-jevih naložb za prodajo.

Predavali bodo na ministrstvu Simona Maljevca

Januarja – torej šest mesecev po ministrovi napovedi, da bo prišel “v prihodnjih mesecih” – so nam na ministrstvu za delo povedali, da so z MLM na zvezi, da pa bodo izobraževanja o delavskih odkupih pristojnost ministrstva za solidarno prihodnost in se bodo začela po njegovi ustanovitvi.

Ministrstvo, ki ga vodi Simon Maljevac, je bilo nato konec januarja ustanovljeno, a zdi se, da predavanj še nekaj časa ne bo. Prejšnji teden so nam s tega ministrstva namreč sporočili, da mora ministrstvo najprej vzpostaviti pristojne službe za področje ekonomske demokracije in začrtati seznam aktivnosti s časovnico.

Sindikalist Lešnik pravi, da je Mesec dejal, da se je v neki drugi državi, kjer je bil, sistem delavskega lastništva izkazal za dobro rešitev. Tudi on pa se sprašuje, kje bi delavci dobili denar.

Prav tako ni znano, ali v resnici obstaja zanimanje med delavci. DUTB je v lani ustavljenem postopku imela na mizi tudi nezavezujočo ponudbo skupine zaposlenih, a po neuradnih informacijah je bilo to vodstvo podjetja. Zvezujoče ponudbe niso oddali.

Inšpekcija v MLM

Na ministrstvu za delo so nam dejali, da se za zdaj prioritetno ukvarjajo z razmerami dela v MLM, kjer potekajo tudi inšpekcijski postopki.

Na inšpektoratu za delo, ki ga vodi Luka Lukić, so nam nato pojasnili, da so zaradi ugotovljenih nepravilnosti glede zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu podjetju izdali upravno odločbo. A ker vsi postopki še niso zaključeni, več informacij niso mogli posredovati. Neuradno pa se je postopek nanašal na zamakanje strehe in s tem neustrezno delovno okolje zaposlenih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje