Na Obali nenavadno nizka gladina morja. Kaj je razlog?

Slovenija 21. Feb 202316:33 0 komentarjev
Oseka v Kopru
BOBO

V slovenskih priobalnih krajih je gladina morja ob oseki te dni nižja kot običajno. Zakaj je tako, je za N1 pojasnil raziskovalec na Agenciji RS za okolje (Arso) in na Morski biološki postaji Nacionalnega inštituta za biologijo Matjaž Ličer.

Na Hrvaškem, v Benetkah in v drugih krajih v krajih v severnem delu Jadranskega morja se te dni soočajo z močno oseko. Nenavadno nizko raven vodne gladine morja pa te dni beležijo tudi prebivalci slovenskih priobalnih krajev.

Oseka v Kopru
BOBO

Preberite še: Izsušeni kanali v Benetkah: ker ni vode, gondole obtičale v blatu

Na Arsovi mareografski postaji v Kopru so v ponedeljek izmerili najnižjo gladino morja v zadnjem času, in sicer 120 centimetrov. Tako je bila za okrog 80 centimetrov nižja od današnje povprečne višine gladine morja, ki je okoli 200 centimetrov. Dolgoletno povprečje sicer znaša 224 centimetrov, višina, pri kateri se morje razlije na najnižjih delih obale, pa je 300 centimetrov.

Eno največjih osek so po poročanju spletnega portala Regional Obala izmerili leta 2008, prav tako proti koncu februarja. Tedaj je gladina morja v Kopru dosegla najnižjo vrednost 111 centimetrov

Oseka v Kopru
BOBO

Vzrok za močno oseko je kombinacija več dejavnikov. Do tako nizkih vodostajev pride zaradi trenutnega visokega zračnega pritiska – prek 1.020 milibarov – in dejstva, da je bil včeraj mlaj; plimni signal ima maksimalne amplitude prav ob mlaju in polni luni. “Zato so v tem obdobju tako plime kot oseke izrazitejše,” je za N1 pojasnil Matjaž Ličer, raziskovalec na Agenciji RS za okolje (Arso) in na Morski biološki postaji Nacionalnega inštituta za biologijo..

Kot so nam sporočili z Arsa, sta bili plima in oseka v tem mesecu najbolj izraziti prav v nedeljo in ponedeljek, ko je bila luna v mlaju.

Oseka v Kopru
BOBO

Večjih nevšečnosti oseka lokalnemu prebivalstvu sicer ne povzroča. “Nizki vodostaji so bolj ovira za prehodnost plovnih poti v plitkem severnem Jadranu in zlasti Tržaškem zalivu,” je dejal Ličer. Za slovensko obalno prebivalstvo so, kot je še razložil, bistveno bolj zoprni visoki vodostaji in obalne poplave. Tem smo bili lahko priča konec novembra lani.

Preberite še: Zgodovinske poplave na Obali, koprsko pristanišče omejilo vplutja

Morska gladina bo nekoliko nižja od povprečja še približno dva dni, ko bo še vedno prisoten visok pritisk. Po Ličerjevi oceni bodo oseke, pa tudi plime, manj globoke v roku približno enega tedna.

Oseka v Kopru
BOBO
Oseka v Kopru
BOBO

Podobno nizko vodno gladino so imeli v ponedeljek tudi pri naših južnih sosedih. V hrvaškem naselju Fažana so čolni zaradi nizke oseke ostali na suhem.

Velika oseka na Hrvaškem Velika oseka na Hrvaškem
Srecko Niketic/PIXSELL/BOBO
Velika oseka na Hrvaškem Velika oseka na Hrvaškem
Srecko Niketic/PIXSELL/BOBO
Velika oseka na Hrvaškem Velika oseka na Hrvaškem
Srecko Niketic/PIXSELL/BOBO
Velika oseka na Hrvaškem Velika oseka na Hrvaškem
Srecko Niketic/PIXSELL/BOBO

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!