Direktorica IMF: Tretjina vseh držav bo letos ali prihodnje leto v recesiji

Gospodarstvo 06. Okt 202217:24 1 komentar
Kristalina Georgieva
Ahmed Yosri/REUTERS

Direktorica Mednarodnega denarnega sklada Kristalina Georgieva je opozorila, da smo na robu "temeljnega odmika" od relativne stabilnosti do krhkih globalnih odnosov in pogostejših naravnih nesreč. Napovedala je, da bo približno tretjina držav letos ali prihodnje leto v dveh zaporednih četrtletjih zaznala upad BDP, kar je tehnična definicija recesije.

Svet se sooča z naraščajočim tveganjem recesije in “temeljnim odmikom” od dobe relativne stabilnosti v dobo skrhanih mednarodnih odnosov ter pogostejših naravnih nesreč, je opozorila direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Kristalina Georgieva. Dejala je, da je zaporedje gospodarskih šokov sprožilo visoko inflacijo, ta pa je povzročila krizo zaradi naraščajočih življenjskih stroškov v državah po vsem svetu.

V uvodnem govoru pred letnim srečanjem držav članic sklada je po poročanju Guardiana dejala, da soočanje s posledicami covida-19, vojno v Ukrajini in podnebnimi spremembami otežuje geopolitična razdrobljenost.

Ob opozorilu, da bo IMF znižal napovedi gospodarske rasti za prihodnje leto, je dodala: “Doživljamo temeljni premik v svetovnem gospodarstvu.” Svet, tako direktorica IMF, prehaja iz obdobja relativne predvidljivosti, ko je gospodarsko sodelovanje temeljilo na pravilih ter ko so bile obrestne mere in inflacija nizke, v novo dobo povečane gospodarske krhkosti.

Georgieva je povedala tudi, da so številni šoki od začetka pandemije koronavirusa popolnoma spremenili stanje gospodarstva, to pa pomeni, da je inflacija postala bolj vztrajna. Visoke cene energije, motnje, ki jih prinaša zapiranje Kitajske zaradi koronavirusa, upočasnjevanje ameriškega gospodarstva in višje obrestne mere velikih centralnih bank po njenih besedah večajo tveganja za gospodarske dejavnosti.

IMF svoje napovedi gospodarske rasti znižal že trikrat: na 3,2 odstotka za letošnje leto in na 2,9 odstotka za leto 2023. Georgieva je napovedala, da bodo v posodobljeni napovedi, ki bo objavljena prihodnji teden, ocenili, da se tveganje za recesijo povečuje.

Pričakovati je, da bo do leta 2026 izgubljenih za več kot 4 milijarde evrov svetovne proizvodnje, zaradi tega pa bo svet močno nazadoval. IMF ocenjuje, da bo približno tretjina držav letos ali prihodnje leto v dveh zaporednih četrtletjih zaznala upad BDP, kar je tehnična definicija recesije. “Tudi če bo rast pozitivna, bo zaradi zmanjšanja realnih dogodkov in naraščajočih cen čutiti, kot da je recesija,” je še povedala direktorica Mednarodnega denarnega sklada.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje