ECB: Finančna stabilnost območja evra je krhka

Gospodarstvo 22. Nov 202314:39 0 komentarjev
Evro in EU
Foto: PROFIMEDIA

Evropska centralna banka je danes opozorila, da finančna stabilnost območja evra ob zaostrenih pogojih financiranja, visoki inflaciji in geopolitčnih napetostih ostaja krhka.

Evropska centralna banka (ECB) je zadnje leto dni v boju z inflacijo vodila politiko rekordno hitrega zviševanja obrestnih mer, a je rast cen življenjskih potrebščin še vedno nad njenim ciljem, postavljenim pri dveh odstotkih, danes navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Medtem pa dražja posojila v 20 državah z evrom že terjajo svoj davek. Evropska komisija je minuli teden že poslabšala gospodarske napovedi območja evra za letošnje in prihodnje leto.

“Šibki gospodarski obeti skupaj s posledicami visoke inflacije omejujejo zmožnost ljudi, podjetij in vlad za servisiranje svojih dolgov,” je v najnovejšem pregledu finančne stabilnosti opozoril podpredsednik ECB Luis de Guindos.

Možni scenarij tudi recesija

V času, ko gospodarstvo deluje v okolju višjih obrestnih mer in so prisotne tudi geopolitične napetosti, je treba po njegovi oceni ostati pozoren na razvoj dogodkov.

Glede na pregled finančne stabilnosti je možen scenarij tudi recesija območja evra. Polne posledice višjih obresti se namreč še niso povsem izkazale, mnoge sektorje oz. podjetja z dolgovi pa tako ob rasti stroškov posojil čakajo veliki izzivi. Posebej je izpostavljen nepremičninski sektor, kjer se že dogaja obrat navzdol.

Banke, ki so doslej od višjih obresti predvsem profitirale, pa bi lahko v prihodnje čakal problem manjšega povpraševanja po posojilih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!