Fed prvič po desetih zaporednih zvišanjih ni dvignil obrestne mere

Gospodarstvo 14. Jun 202320:32 1 komentar
Federal Reserve
PROFIMEDIA

Ameriška centralna banka prvič po 15 mesecih ni dvignila obrestne mere. Premor pri zaostrovanju denarne politike so analitiki pričakovali, saj se inflacija umirja, trg delovne sile ostaja trden, gospodarska rast pa se upočasnjuje. Osrednja obrestna mera tako ostaja na ravni med 5,00 in 5,25 odstotka.

Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) danes ni spreminjal ključne obrestne mere, potem ko jo je v zadnjih 15 mesecih zvišal desetkrat zapored. Odločitev je bila skladna s pričakovanji trgov, sledi pa objavam ta teden, ki kažejo na občutno umirjanje inflacije v ZDA.

Osrednja obrestna mera tako ostaja na ravni med 5,00 in 5,25 odstotka.

V izjavi po dvodnevnem zasedanju so v osrednjem organu ameriške denarne politike zapisali, da jim današnja odločitev omogoča, da proučijo dodatne podatke in njihove posledice za denarno politiko.

Pri nadaljnjem ukrepanju bodo upoštevali skupno dosedanjo zaostritev denarne politike, dejstvo, da zviševanje obrestnih mer in drugi omejevalni ukrepi učinkujejo z zamudo, poleg tega pa še gibanja inflacije in inflacijskih pričakovanj ter gospodarske dejavnosti, razmere na trgu dela in v finančnem sektorju ter mednarodne dejavnike.

Umirjanje inflacije, trden trg dela in upočasnjevanje rasti

Premor pri zaostrovanju denarne politike so analitiki pričakovali, saj se inflacija umirja, trg delovne sile ostaja trden, gospodarska rast pa se upočasnjuje, a za zdaj ni znakov, da bi lahko država zašla v recesijo.

Dodaten argument za ohranitev trenutnih obrestnih mer sta ponudili objavi o gibanju inflacije ta teden. Ministrstvo za delo je v torek sporočilo, da so se cene življenjskih potrebščin maja na mesečni ravni zvišale le za 0,1 odstotka, na letni pa za 4,0 odstotka, kar je 0,9 odstotne točke manj kot aprila in najmanj v dveh letih. Tudi osnovna inflacija, ki izključuje cene hrane in energije, je z aprilskih 5,5 odstotka upadla na 5,3 odstotka.

Cene na ravni proizvajalcev v ZDA so maja medtem na letni ravni narasle za 1,1 odstotka, kar je najmanj od decembra 2020, pa je ministrstvo objavilo danes. Na mesečni ravni so cene na ravni proizvajalcev maja zdrsnile že tretji mesec zapored, tokrat za 0,3 odstotka.

Fed ima sicer dvojni mandat. S svojo denarno politiko cilja na dvoodstotno letno inflacijo, pri čemer pa je pozoren, da ne bi prišlo do občutnejšega zvišanja brezposelnosti.

Inflacija in obrestne mere (ZDA)
PROFIMEDIA

Pravi učinki zategovanja denarne politike se še ne čutijo

Predsednik Feda Jerome Powell je na redni novinarski konferenci po odločitvi FOMC dejal, da dosedanja višanja ključne obrestne mere še niso našla poti v gospodarstvo.

“Povišali smo jo za pet odstotnih točk in še naprej zmanjšujemo svojo bilanco. Naredili smo veliko, vendar se pravi učinki zategovanja denarne politike še ne čutijo,” je dejal.

Razen morda v sektorjih, ki so najbolj občutljivi na obrestne mere, še posebej stanovanjski trg in investicije. “Za polno realizacijo omejevalne denarne politike, še posebej glede inflacije, pa bo potrebnega še nekaj časa,” je dejal.

Predsednik Feda je le ocenil, da denarna politika deluje. “Upam si reči, da pogoji, ki so potrebni za znižanje inflacije, prihajajo na svoje mesto,” je dejal. Fed želi, da bo gospodarska rast nižja od normalne in malce šibkejši trg delovne sile. Powell pričakuje, da se bo umirjanje inflacije najprej pokazalo pri stanovanjskem trgu, pri čemer pričakuje znižanje cen najemnin.

Analitiki: Fed bo letos še povišal obrestno mero

Analitiki pričakujejo, da bo Fed letos najverjetneje še dvakrat povišal ključno obrestno mero, saj gospodarstvo ostaja presenetljivo žilavo, inflacija pa povišana.

Powell je ponovil, da bo Fed pri nadaljnjih odločitvah o obrestnih merah upošteval kumulativni učinek oziroma bo upošteval učinke prejšnjih odločitev, preden se odloči za novo povišanje obresti.

“Skoraj vsi člani odbora pričakujemo, da bo do konca leta še potrebno povišati obresti. Tokrat smo se odločili, da bi bilo pametno vzeti premor in upoštevati kumulativne učinke dosedanje denarne politike, zaostanek pri učinku politike na gospodarsko aktivnost, inflacijo in gospodarske in finančne dogodke,” je dejal Powell.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje