Fed po pričakovanjih ni spreminjal ključne obrestne mere

Gospodarstvo 01. Nov 202320:27 0 komentarjev
Federal Reserve
PROFIMEDIA

Ameriška centralna banka ni spreminjala ključne obrestne mere, ki ostaja na ravni med 5,25 in 5,50 odstotka.

Centralna banka ZDA Federal Reserve (Fed) po pravkar končanem zasedanju svojega Odbora za odprti trg (FOMC) v skladu z napovedmi ni spreminjala ključne obrestne mere, po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar. Ta ostaja na ravni med 5,25 in 5,50 odstotka.

Odločitev FOMC je na novinarski konferenci podrobneje razložil predsednik Fed Jerome Powell, analitiki pa bodo v njegovih izjavah in odgovorih na vprašanja iskali napoved, kako se bo FOMC odločil na zadnjem letošnjem zasedanju v decembru.

FOMC v izjavi po zasedanju ugotavlja, da se je gospodarska aktivnost v tretjem četrtletju letošnjega leta trdno krepila, naraščanje števila novih delovnih mest se je umirilo, vendar ostaja trdno, stopnja brezposelnosti ostaja nizka, inflacija pa povišana.

Soglasno sprejeta izjava dodaja, da bančni sektor ostaja zdrav in odporen, višje obrestne mere pa vplivajo na gospodarske aktivnosti in kreditne pogoje. “Odbor ostaja zelo pozoren na tveganja inflacije,” pravi izjava, kar napoveduje vsaj to, da se obresti tako hitro še ne bodo nižale.

Fomc bo pri nadaljnjih ukrepih glede denarne politike upošteval dosedanje učinke politike višanja obrestnih mer, zaostanek učinka ukrepov na gospodarsko aktivnost in inflacijo ter gospodarski in finančni razvoj dogodkov, še pravi izjava.

Dodaja, da bo Fed, ki ostaja zavezan vrnitvi inflacije na dva odstotka letno, še naprej zmanjševal vrednost državnih obveznic in hipotekarnih vrednostnih papirjev na svojem računu.

Pri ocenjevanju učinkov svoje denarne politike pa bo Fomc med drugim upošteval podatke o pogojih na trgu delovne sile, inflacijskih pritiskih in pričakovanjih ter finančnih in mednarodnih dogajanjih.

Powell je na novinarski konferenci še dejal, da boj proti inflaciji še zdaleč ni končan. “Nekaj mesecev dobrih podatkov je le začetek tega, kar bo potrebno za vzpostavitev zaupanja, da se inflacija trajno približa našemu cilju,” je dejal.

FOMC sicer še ni sprejel nobene odločitve o tem, kako bo ukrepal na prihodnjih zasedanjih, trenutno pa ne razmišlja o začetku nižanja obrestnih mer. “Še vedno se osredotočamo na vprašanje, ali je naša politika dovolj restriktivna, da se bo inflacija spustila na dva odstotka,” je dejal Powell.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!