Fed zvišal ključno obrestno mero za 0,50 odstotne točke

Gospodarstvo 04. Maj 202220:46 > 21:32 0 komentarjev
fed, federal reserve
Chris Wattie/REUTERS

Ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) je danes zvišala ključno obrestno mero za 0,50 odstotne točke na raven med 0,75 in 1,0 odstotka ter napovedala nadaljnja zvišanja. Inflacija ostaja povišana, ruska invazija v Ukrajino ustvarja dodaten pritisk na zvišanje cen in bo verjetno obremenila gospodarsko aktivnost, je ocenil Fed.

Odbor za odprti trg Feda (FOMC) ocenjuje, da se bo s primernim zaostrovanjem denarne politike inflacija vrnila k ciljnima dvema odstotkoma na daljši rok in da bo trg dela ostal močan.

V tej luči se je odločil za zvišanje ključne obrestne mere za 0,50 odstotne točke na raven med 0,75 in 1,0 odstotka, kar je največje enkratno zvišanje od leta 2000, pri tem pa je ocenil, da bo nadaljnje zvišanje primerno, so zapisali v izjavi, objavljeni na spletni strani Feda. Ob tem je odbor napovedal, da lastništvo državnih obveznic in nekaterih drugih vrednostnih papirjev začel zmanjševati 1. junija.

Ocenil je, da so vplivi ruske invazije v Ukrajino na ameriško gospodarstvo zelo negotovi ter da invazija in z njo povezani dogodki povzročajo dodaten pritisk na povišanje inflacije in bodo verjetno dodatno obremenili gospodarsko aktivnost. Poleg tega bodo verjetno zaprtja javnega življenja na Kitajskem, povezana s covidom-19, povečala motnje v dobavnih verigah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!