HSE bo državi vrnil prvih 100 milijonov evrov

Gospodarstvo 06. Jun 202311:14 0 komentarjev
hse
Žiga Živulović jr./BOBO

Holding Slovenske elektrarne (HSE), ki ga je država decembra dokapitalizirala s 492 milijoni evrov, bo jutri vrnil prvih 100 milijonov. Kdaj bo vračal naslednjih 100 milijonov evrov, pa bo odvisno od poletnih hidroloških razmer ter razmer na energetskih trgih.

Holding Slovenske elektrarne (HSE) so lani pestile proizvodne težave zaradi slabe hidrologije in s tem nedoseganja načrtov proizvodnje iz hidroelektrarn, ter dveh stebrnih udarov v velenjskem premogovniku. Da bi varčeval s premogom, je moral HSE pozimi ugašati šesti blok šoštanjske termoelektrarne. Proizvodni manko je nadomeščal z nakupi elektrike na borzi, kjer pa so bile cene precej višje od teh, po katerih je HSE elektriko prodajal dalje končnim kupcem.

Likvidnostni primanjkljaj so v HSE sprva reševali s posojili, a na vrhuncu energetske krize jih banke kljub državnemu poroštvu niso več želele podpirati.

HSE je namreč že v krizo vstopil močno zadolžen, saj je imel konec leta 2021 545 milijonov evrov neto finančnega dolga. To je štirikratnik ‘realnega’ EBITDA, kot bi ga skupina ustvarila v 2021, če ne bi prejela odškodnine za šesti blok šoštanjske termoelektrarne. Lani je HSE nato najel dodatnih 185 milijonov evrov posojil, ali in koliko starih je odplačal, pa ni znano. Letno poročilo bo predvidoma objavljeno septembra.

Nadaljnja dinamika vračil odvisna od poletne hidrologije

Ker banke niso želele, je morala likvidnostni primanjkljaj pokriti država. Tako je Slovenski državni holding (SDH) 5. decembra vplačal 300 milijonov evrov, deset dni kasneje pa še 192 milijonov evrov kapitala. V sklepu je pisalo, da mora HSE vplačilo vrniti v roku dveh let (do konca prihodnjega leta). Takrat so se porajali dvomi, ali bo glede na visoko zadolženost in slabe obete za poslovanje to izvedljivo.

Februarja letos je nato SDH sprejel sklep, da bo HSE letos v proračun vrnil 200 milijonov evrov ter da bo SDH o dinamiki vračil odločal s posebnimi sklepi. “Poslovanje HSE je stabilno, izkop premoga je v prvih dveh mesecih letošnjega leta nad planom, proizvodnja električne energije iz naših elektrarn pa nemotena in zanesljiva,” je takrat dejal novi šef HSE Tomaž Štokelj.

Zdaj je holding, ki ga vodi Žiga Debeljak, s sklepom odločil, da mora HSE jutri vrniti 100 milijonov evrov. O natančnem datumu vračila drugega dela, prav tako 100 milijonov evrov, bo SDH odločil v tretjem trimesečju letos (torej do konca septembra). Kot izhaja iz sklepa SDH, bo namreč do takrat znan vpliv hidroloških razmer poletnih mesecev na poslovanje skupine HSE in morebitni vpliv razmer na energetskih trgih in drugih relevantnih poslovnih okoliščin.

Šef HSE Štokelj je nedavno v intervjuju za Finance dejal, da so naredili simulacije, ki so pokazale, da lahko ta mesec začnejo vračati denar v proračun, a nadaljeval: “Razmere na trgu energentov in spremenljive hidrološke razmere seveda v poslovanje vnašajo določeno negotovost. Velik del proizvodnje je sicer prodan, vendar pa lahko nekateri dejavniki spremenijo rezultat navzgor ali navzdol za sto ali 200 milijonov evrov.”

SDH je včeraj sprejel, da bo HSE vrnil še dodatnih 42 milijonov evrov. Kot je razumeti, bi lahko letošnja vračila torej skupno znašala 242 milijonov evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.