Je čas za božične nakupe?

nakup nakupovanje božič Božiček
Profimedia

Tik pred drugimi pandemičnimi novoletnimi prazniki beremo o težavah proizvajalcev v praktično vseh panogah, težave so tudi v logističnih tokovih, transport po svetu je počasnejši in dražji. Začnite naročati božična darila, malo za šalo in malo zares svetuje šef logističnega velikana UPS. Kakšna bo pred prazniki ponudba na slovenskih (spletnih) policah?

Ozka grla v dobavnih verigah že vse od začetka pandemije upočasnjujejo svetovno trgovino. Nekatera podjetja pesti pomanjkanje surovin ali delov, druga pomanjkanje delavcev, tretja povišani stroški energentov.

V nekaterih azijskih državah naraščajoče število okužb s koronavirusom in stroga pravila karantene upočasnjujejo proizvodnjo (tak primer je Vietnam), kar pa upočasnjuje dobave.

Potem so tu še zastoji v logističnih verigah, ki ne dohajajo povečanega povpraševanja na Zahodu v času okrevanja.

O težavah poročajo proizvajalci elektronskih naprav, igrač, papirja. Gre za dobrine, katerih prodaja se konec leta, v prazničnem času, tradicionalno poveča. “Napol v hecu pravim, da naj ljudje božična darila naročijo zdaj, sicer bodo lahko podarili le fotografijo izdelka, ki ga bo obdarovanec prejel v februarju ali marcu,” je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal Scott Price, šef logističnega velikana UPS.

igranje iger
Florence Lo/REUTERS

Po besedah Aljoše Domijana iz Enaa.com prenosniki, zasloni, pametni telefoni, celo bela tehnika prihajajo z zamudo od nekaj tednov do nekaj mesecev.

Okrnjen črni petek

V zadnjih letih se tudi pri nas – po ameriškem vzoru – čas popustov in s tem predprazničnih nakupov začenja pred prvim decembrom. Trgovci so posvojili tako imenovani “črni petek” (angleško Black Friday). V ZDA je to dan, ko se začnejo božično-novoletne razprodaje, ki jih trgovci začinijo z izjemno visokimi popusti. Letos bo 26. novembra.

A ponudbo bi lahko okrnile zamude, predvsem pri dobavah tehničnih izdelkov iz Kitajske in drugih azijskih držav.

Aljoša Domijan iz spletne trgovine Enaa.com meni, da bo letos ponudba v prvih tednih popustov manjša kot v preteklih letih.  “Najverjetneje bo letos za Black Friday kar nekaj zamud, tako da bodo te ponudbe na voljo šele decembra. Ampak za božična in novoletna darila bo ponudba zagotovo dovolj velika.”

Prenosniki z zamudo, koles ni

Po besedah Domijana prenosniki, zasloni, pametni telefoni, celo bela tehnika prihajajo z zamudo od nekaj tednov do nekaj mesecev. Koles na primer pa praktično ni več mogoče dobiti.

Podobno pove tudi Klemen Avsenik, vodja zunanjega oglaševanja v Mimovrste: “Zamude so praktično v vseh segmentih, največje pa so pri dobavi elektronske opreme, gospodinjskih aparatov in telefonije.”

Domijan ocenjuje, da bodo zamude trajale še vsaj do pomladi prihodnje leto.

Kolo
Denis Sadiković/N1

Da se je v epidemiji zelo povečalo povpraševanje po kolesih, ponudba pa temu ni sledila, zaradi česar so se dobavni roki podaljšali, cene so šle v nebo, v nekaterih segmentih ponudbe je koles enostavno zmanjkalo, smo na N1 že poročali spomladi. Matjaž Tomažič, poslovodja kolesarskega centra Bauer, nam je takrat dejal, da česa takega v svoji tridesetletni trgovski karieri ne pomni.

Več slovenskega, krajše dobavne poti, večja skladišča

Trgovci seveda želijo, da bi razmere čim manj vplivale na kupce – ali še raje, da jih ti sploh ne bi občutili.

Kako so se tej situaciji prilagodili?

1. Več slovenskega. “V naši ponudbi je 70 odstotkov prehranskih izdelkov slovenskih proizvajalcev, kar predstavlja tudi krajše dobavne poti. Letos smo še povečali odkup sadja in zelenjave slovenskega porekla, prav tako odkup slovenskega mesa,” pravijo v Sparu.

2. Krajšajo tudi dobavne poti iz tujine. V Sparu pravijo, da neživilski izdelki prihajajo pretežno iz bližnjih držav in držav EU. “S kratkimi dobavnimi potmi se izognemo morebitnim logističnim izzivom,” pravijo.

3. Naročajo prej in širijo skladišča. “Edina rešitev je dolgoročno planiranje, tako da naročila oddajamo tudi po dva meseca prej kot smo jih v preteklih letih. Seveda to pomeni tudi to, da smo namenili več sredstev za zaloge,” pravi Domijan iz spletne trgovine Enaa.com. Podobno pravijo v Mercatorju: zamude so predvideli dovolj vnaprej in se primerno prilagodili pri naročanju blaga. Tudi pri Mimovrste so povečali skladiščne kapacitete in povečali zaloge.

Komentari

Vaš komentar