Dražja elektrika za četrtino slovenskih gospodinjstev

Gospodarstvo 12. Okt 202106:14 > 10:11 0 komentarjev
Elektrika in žarnice
PROFIMEDIA

Vpliv večmesečne energetske krize se počasi širi tudi v slovenske domove. Petrol je kot prvi večji trgovec napovedal podražitev, v prihodnjih mesecih bo enako storila njegova hčerinska družba E3, medtem ko v Gen-I, Elektro energiji in Energiji plus za zdaj ohranjajo cene. Nelagodje povzroča tudi zgodba manjšega šentjurskega trgovca, ki je tisočerici odjemalcev kar odpovedal pogodbe.

Cene električne energije na evropskih in svetovnih borzah letos (predvsem v zadnjih mesecih) nezadržno rastejo.

Po izračunih mariborskega trgovca z elektriko Energija plus so bile povprečne dnevne cene električne energije na slovenski borzi od januarja do septembra letos za 123 odstotkov višje kot v istem obdobju lani in za 56 odstotkov višje kot v 2019.

Petrol kot prvi od večjih draži

Nabavnih cen uporabniki do zdaj nismo občutili, saj so letošnje količine nekateri trgovci zakupili že pred letom dni (ko so bile cene še nizke).

A Petrol je včeraj kot prvi večji trgovec z elektriko napovedal podražitev električne energije. Cene za gospodinjske odjemalce bodo višje od 21 do skoraj 35 odstotkov, odvisno od tarife. Cene za male poslovne odjemalce pa bodo zrasle približno 30 odstotkov, smo povzeli izračune Financ.

Pri tem omenimo, da gre za dvige cen same elektrike, ki predstavlja le okrog tretjino končne cene električne energije (ostalo so omrežnina, trošarine, dajatve, DDV). Račun za elektriko bo torej višji za okrog deset odstotkov.

Petrol je od januarja tudi lastnik podjetja E3, ki je za Žurnal24 prav tako napovedal podražitev − kolikšno in kdaj, niso pojasnili. Včeraj smo jim poslali vprašanja, odgovore še čakamo.

Petrol in E3 skupaj po podatkih agencije za energijo pokrivata četrtino slovenskih gospodinjstev (upoštevajoč še poslovne odjemalce je njun tržni delež nekoliko manjši, 22,6-odstoten).

Skupina Gen-I za zdaj ohranja cene

Drugi trgovci, ki smo jih vprašali, dvigov cen letos ne načrtujejo. Finance so sicer včeraj poročale, da naj bi nekateri od njih razmišljali o podražitvi hitro po novem letu.

Gen-I in Elektro energija v njeni lasti z elektriko oskrbujeta okrog 40 odstotkov gospodinjstev. Kot smo poročali prejšnji teden, v Elektro energiji (140 tisoč odjemalcev) letos niso dvigovali cen za končne uporabnike in vsaj do konca leta ne predvidevajo dviga.

V Gen-I pa so nam včeraj na vprašanje, ali so oziroma bodo dražili elektriko, odgovorili, da “trenutno cene za odjemalce ostajajo nespremenjene”. Na vprašanje, ali v prihodnjem letu pričakujejo podražitve, niso odgovorili.

Energija plus (še) ne bo dražila

Tudi iz mariborske Energije plus so nam sporočili, da letos niso dvigovali cen in da tega trenutno ne načrtujejo. “Seveda pa zelo budno spremljamo cenovna nihanja električne energije. O kakršnikoli spremembi bomo svoje kupce pravočasno obvestili v skladu z veljavno zakonodajo.”

Tisočerici odjemalcev odpovedali pogodbe

Prejšnji teden je nekaj nemira v javnosti povzročil primer enega od manjših trgovcev z elektriko, šentjurskega podjetja Elektro prodaja E.U., ki je imelo približno tisoč odjemalcev. O primeru so prve poročale Finance.

Podjetje po poročanju časnika ni pravočasno zakupilo zadostnih količin elektrike, v trenutnih razmerah pa so mu dobavitelji postavili pogoje, ki jih ni moglo izpolniti, zato je bilo prisiljeno odpovedati pogodbe odjemalcem.

Dobavitelji so jim, kot so navedli v dopisu odjemalcem (ta zdaj kroži po družbenih omrežjih − objavljamo ga spodaj), “prepovedali trgovanje in zakupe električne energije, odpovedali pogodbe, enostransko zmanjšali dogovorjene limite in prekinili dobave izravnalnih količin”. Obenem so od njih za vse nadaljnje dobave zahtevali zavarovalna kritja “v nerazumnih vrednostih in dodatna predplačila”.

Posledično je Elektro prodaja E.U. prejšnjo sredo odjemalcem poslala obvestilo, da jim s soboto odpoveduje pogodbe in da imajo tri dni časa za menjavo dobavitelja. Če tega ne bi storili, bi jim odklopili merilno mesto.

Na agenciji za energijo so o tem primeru dejali, da je šlo najverjetneje za poslovno odločitev trgovca in da je drugih ponudnikov dovolj.

Prav nič optimistične napovedi

Vprašanje, s katerim se danes ukvarjajo trgovci in analitiki, je, kdaj se bo rast cen ustavila. V Energiji plus pravijo, da nič ne kaže, da bi se trend rasti cen elektrike na borzah obrnil. V zadnjih dneh zaznavajo veliko dnevno nihanje cene, ki se v enem dnevu spremeni za več deset evrov.

Nadaljnje gibanje cen bo, kot pravijo, odvisno predvsem od:

  • drugih energentov (cene zemeljskega plina, premoga, emisijskih kuponov, nafte …),
  • razpoložljivosti obnovljivih virov električne energije (veter, sonce …),
  • politične rešitve glede obratovanja plinovoda Severnega toka 2 (po tem je sicer že stekel prvi plin, a plinovod bo v celoti preizkušen in certificiran šele prihodnje leto),
  • polnosti skladišč zemeljskega plina in
  • temperatur v zimskem času.