Kriptonovost na Instagramu: na družbeno omrežje prihaja NFT

Gospodarstvo 11. Maj 202207:15 > 11:21 1 komentar
PROFIMEDIA

S tem tednom se je na družbenem omrežju Instagram začela preizkusna doba za novo funkcijo, ki omogoča, da s svojimi sledilci delite nezamenljive žetone (ang. non-fungible tokens), ki ste jih bodisi ustvarili bodisi kupili. Kot so pojasnili pri Instagramu, nova funkcija vključuje povezavo digitalne denarnice z družbenim omrežjem, deljenje digitalnih zbirateljskih predmetov in samodejno označevanje zbiratelja ali umetnika nezamenljivega žetona.

Že marca letos so vodilni pri podjetju Meta (nekdanji Facebook) napovedali, da si prizadevajo, da bodo v bližnji prihodnosti na Instagram pripeljali tudi nezamenljive žetone (ang. non-fungible tokens). Glavni izvršni direktor Mark Zuckerberg je izrazil celo željo, da bi uporabniki Instagrama kar v aplikaciji lahko kovali lastne NFT. S tem tednom pa se je tudi uradno začela preizkusna doma, v kateri v podjetju preizkušajo novo funkcijo, s pomočjo katere bi zbiratelji in ustvarjalci tudi na Instagramu lahko delili zbrane in ustvarjene NFT. V podjetju so namreč predstavili digitalne zbirateljske predmete, ki jih za zdaj lahko preizkuša le peščica uporabnikov v Združenih državah Amerike.

Nova funkcija vključuje možnost priključitve uporabnikove digitalne denarnice z Instagramom, možnost skupne rabe digitalnih zbirateljskih predmetov ter samodejno označevanje ustvarjalca in zbiratelja na objavljenem predmetu, v skladu s posameznikovimi osebnimi nastavitvami zasebnosti. Ko bo NFT ustvarjalec ali zbiratelj objavil digitalni zbirateljski predmet, bo ta dobil lesketajoč videz, obiskovalcem njegovega profila pa se bodo prikazale tudi podrobnejše informacije o izbranem nezamenljivem žetonu.

Kot so v najavi preizkusne dobe zapisali pri podjetju Meta, nova funkcija deluje na podlagi veriženja podatkovnih blokov. Sprva bosta podprta le sistema Ethereum in Polygon, kmalu pa naj bi delovala tudi Solana in Flow. Med digitalnimi denarnicami, ki jih uporabniki že sedaj lahko povežejo s svojim Instagramovim profilom, so našteli Rainbow, MetaMask in Trust Wallet, kmalu pa naj bi se jim pridružili še Coinbase, Dapper in Phantom. Za deljenje in objave digitalnih zbirateljskih predmetov na Instagramu pa podjetje ne bo zaračunavalo nobenih pristojbin, so še zapisali v objavi Mete.

Nezamenljivi žetoni (ang. non-fungible tokens) so virtualni zbirateljski predmeti, ki so v zadnjem času v kriptosvetu zelo priljubljeni. V nasprotju s klasičnimi kriptokovanci so nezamenljivi žetoni unikatni in opremljeni z digitalnim potrdilom o avtentičnosti, ki ga je nemogoče skopirati ali deliti. S tem certifikatom nato imetnik izkazuje lastništvo nad delom, ki bi ga sicer lahko distribuirali. Več o nezamenljivih žetonih v članku ABC o NFT: kaj so nezamenljivi žetoni in zakaj bi jih morali poznati. Spomnimo, svoj NFT je kot prva država na svetu izdala Slovenija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje