Mednarodni denarni sklad bo pomagal bankrotirani Šrilanki

Gospodarstvo 07. Mar 202318:54 0 komentarjev
Dinuka Liyanawatte/REUTERS

Kitajska je pristala na prestrukturiranje šrilanškega dolga. Mednarodni denarni sklad je zato prižgal zeleno luč za finančno pomoč tej obubožani azijski državi, ki je v bankrotu že skoraj leto dni.

Potem ko je Kitajska pristala na prestrukturiranje posojil Šrilanki, je Mednarodni denarni sklad (IMF) prižgal zeleno luč za finančno pomoč tej azijski državi. IMF podobne korake zdaj pričakuje tudi od drugih institucij, kot sta Svetovna banka in Azijska razvojna banka.

Vlada predsednika Ranila Wickremesingheja se je za posojilo IMF v višini 2,9 milijarde evrov trudila dolgo časa, a do končnega dogovora s skladom ni prišlo, ker je bil ta odvisen od izida pogajanj z osrednjo kreditodajalko Šrilanke, to je Kitajsko. Wickremesinghe je danes potrdil, da je Peking pristal na prestrukturiranje šrilanškega dolga in v zvezi s tem že obvestil IMF. Ob tem je izrazil pričakovanje, da bo Šrilanka prvo tranšo dogovorjenega posojila sklada prejela v roku meseca dni.

Šrilanka je od aprila lani, ko ni zmogla odplačati 46 milijard dolarjev zunanjega dolga, v bankrotu. Nekaj nad 14 milijard dolarjev (13,2 milijardi evrov) je ostala dolžna na bilateralnih ravneh, od tega 52 odstotkov Kitajski.

Država se posledično sooča z največjo gospodarsko krizo, odkar se je leta 1948 osvobodila izpod Velike Britanije. Pretresa jo visoka inflacija. Septembra je na letni ravni znašala skoraj 70 odstotkov, zdaj se giblje okoli 50 odstotkov. Zaradi akutnega pomanjkanja hrane, goriva in zdravil trpi 22 milijonov ljudi.

Hudo pomanjkanje je sprožilo velike proteste, zaradi katerih je moral poleti pobegniti nekdanji predsednik Gotabaya Rajapaksa, ki je pozneje tudi odstopil.

Nadomestil ga je Wickremesinghe, ki je s ciljem dogovora z IMF močno zvišal davke in odpravil subvencije za energijo. Minuli mesec je opozoril, da bo država v bankrotu še vsaj tri leta. Ob tem se zaveda, da so varčevalni ukrepi sprožili hudo nezadovoljstvo. Ljudje so na ulicah, v zadnjih tednih je morala s solzivcem in vodnim topom večkrat posredovati policija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!