Neuradno: Lek zapira tovarno na Prevaljah, usoda 220 zaposlenih nejasna

Gospodarstvo 30. Maj 202316:09 5 komentarjev
Lek
Lek.si

V prevaljski proizvodni enoti Leka, katere usoda je na kocki vse od leta 2019, ko je Lek prvič napovedal njeno zaprtje, bo jutri srečanje vodstva z zaposlenimi. Po informacijah N1 bo ekipa Roberta Ljolja okoli 200 zaposlenih obvestila o nameri za zaustavitev proizvodnje na tej lokaciji do konca leta.

Po štirih letih nejasnosti prihajajo ključni trenutki za Lekovo prevaljsko tovarno, kjer je danes okoli 200 zaposlenih.

Spomnimo, da je leta 2019 Lek tu končal z gradnjo nove hale ob obstoječi tovarni, nato pa sporočil, da odstopa od naložbe. Le malo kasneje je negotova postala tudi usoda 320 delavcev v ‘starem’ obratu. Lek je namreč napovedal, da bo v dveh letih ustavil tamkajšnjo proizvodnjo širokospektralnega antibiotika amoksiklav in jo preselil v mesto Kundl na avstrijskem Tirolskem.

Kasneje je Lek odločitev večkrat preložil, nazadnje avgusta lani, ko je napovedal zaprtje s koncem letošnjega leta. Za jutri so sklicali srečanje z delavci, kjer naj bi – kot smo neuradno izvedeli – to namero tudi potrdili in predstavili podrobnosti o zaustavitvi proizvodnje do konca letošnjega leta.

V Leku so nam potrdili le, da bo jutri srečanje z delavci, na naša nadaljnja vprašanja pa niso želeli odgovarjati.

Prelomni trenutek za Lek

Tu omenimo, da odločitev Leka prihaja v času, ko antibiotika amoksiklav, ki je primarni proizvod prevaljske tovarne, primanjkuje tako v Evropi kot v ZDA.

Po drugi strani pa je konsolidacija znotraj družbe pričakovana, saj Novartis načrtuje oddelitev divizije generikov Sandoz, del katere je tudi Lek. Letos so na novoustanovljeno podjetje že prenesli ljubljansko in mengeško enoto, nejasno pa je bilo, kaj bo z lokacijama na Prevaljah in Lendavi.

Medtem ko bodo prevaljsko zaprli, ima švicarski lastnik z lendavsko lokacijo velike načrte. Sandoz je namreč pred kratkim napovedal 400-milijonsko naložbo v visokotehnološki center za proizvodnjo podobnih bioloških zdravil. Danes v Lendavi poteka proizvodnja antiinfektivov in pakiranje končnih farmacevtskih oblik z okoli 700 zaposlenimi.

Sindikat čaka na podrobnosti

Kaj bo z zaposlenimi, ni jasno. Leta 2019, ko je Lek na Prevaljah zaposloval 250 redno zaposlenih in 70 agencijskih delavcev, je obljubljal, da odpuščanj po zaprtju ne bo, saj naj bi vse zaposlene prekvalificirali.

Danes je tu nekaj manj zaposlenih, okoli 220. Predsednica Lekovega sindikata Lidija Mihelčič nam je potrdila, da bo jutri srečanje z zaposlenimi, po katerem bo znanih več podrobnosti. V sindikatu so bili z namero o ukinitvi proizvodnje na lokaciji Prevalje prvič seznanjeni oktobra 2019 in od takrat skupaj z delodajalcem iščejo ustrezne rešitve za zaposlene, je dejala in dodala, da sindikat pričakuje konstruktiven dialog ter oblikovanje programa presežnih delavcev, če bo to potrebno.

Presežni delavci zanimajo TAB Mežica

Postavlja se vprašanje, ali bi lahko praznino po odhodu Leka zapolnil mežiški TAB, ki je od farmacevta odkupil že uvodoma omenjeno novozgrajeno halo in tam zdaj postavlja proizvodnjo litij-ionskih baterij.

Kot je nedavno za Večer povedal direktor TAB Mežica Roman Burja (ta je bil prej dolga leta zaposlen na vodstvenih položajih v Novartisu, nekaj let tudi na čelu prevaljske tovarne), sta Lek in TAB po nakupu hale sklenila dogovor o zaposlovanju njihovih presežnih delavcev, ki pa se je zaradi podaljševanja Lekove proizvodnje na Prevaljah iztekel.

Burja pa je nakazal, da interes ostaja: “Mi smo zainteresirani, da ponudimo zaposlitev tudi tem kadrom, nismo več v zelo aktivnih dogovarjanjih, smo pa v stikih in skušamo uskladiti dinamiko.”

TAB je marca v proizvodnji litij-ionskih baterij sicer zaposloval 25 ljudi, do konca leta namerava po besedah Burje število povečati na 40, ko bo proizvodnja v polnem obsegu, pa naj bi tu delalo sto delavcev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.