Nove spremembe med nadzorniki Nove KBM

Gospodarstvo 13. Jul 202217:41 > 17:43 1 komentar
Nova KBM
Foto: Miloš Vujinović/BOBO

Delničarji Nove KBM so na ponedeljkovi skupščini zaradi odstopa več kandidatov za člane nadzornega sveta po zaključku prodaje banke madžarski OTP Bank imenovali novo nadzornico. Soglašali so tudi s prodajo družbe Summit Leasing Slovenija luksemburški družbi Biser Topco, v okviru katere deluje zdajšnji lastnik Nove KBM Biser Bidco.

Delničarji Nove KBM so sedem novih nadzornikov, ki bodo petletni mandat začeli ob koncu postopka prodaje druge največje slovenske banke madžarski OTP, imenovali konec januarja. To so Zoltan Kaszas, Rozsa Devenyi, Balazs Letay, Tünde Barabas, Sandor Pataki, Tamas Bernath in Marko Košak. Toda Kaszas je v teku postopka pridobivanja dovoljenj marca odstopil z mesta kandidata za člana nadzornega sveta, nato pa sta mu sledila še Letay in Devenyi.

Že aprila je skupščina namesto Kaszasa kot novega kandidata za nadzornika potrdila Imreta Bertalana, v ponedeljek pa z namenom izpopolnitve številčne sestave nadzornega sveta še Dorotheo Nikolovo. Petletni mandat ji bo tako kot preostalim kandidatom za nadzornike začel teči z dnem zaključka postopka prodaje Nove KBM madžarski OTP Bank in ob pridobitvi dovoljenja bančnega nadzornika, je razvidno iz notarskega zapisnika skupščine, danes objavljenega na spletnih straneh Ajpesa.

OTP Bank, ki je v Sloveniji že lastnica SKB banke, je pogodbo o nakupu 100-odstotnega deleža Nove KBM podpisala konec maja lani. Zaključek posla je odvisen od pridobitve vseh zahtevanih soglasij pristojnih regulatornih organov, ki jih pričakujejo v drugem ali tretjem letošnjem četrtletju. Bo pa v skladu s sklepom skupščine v luksemburški lasti ostala družba Summit Leasing Slovenija, ki se ukvarja s financiranjem vozil, plovil in opreme ter potrošniškim kreditiranjem. Kot so na ponedeljkovi skupščini sklenili delničarji, jo bo Nova KBM prodala družbi Biser Topco, lastnici družbe Biser Bidco, ki je v 80-odstotni lasti ameriškega sklada Apollo in 20-odstotni lasti Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD).

Nova KBM je leto 2021 na ravni skupine zaključila s 112,6 milijona evrov, na ravni banke pa s 108,9 milijona evrov čistega dobička. Čisti dobiček skupine in banke je bil tako skoraj polovico nižji od lanskega. Vseeno so v banki lansko poslovanje ocenili kot odlično.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje