Letna inflacija novembra pri 10 odstotkih

Gospodarstvo 30. Nov 202211:09 2 komentarja
evro
PROFIMEDIA

Letna inflacija je bila novembra pri desetih odstotkih, potem ko se je oktobra prvič po nekaj mesecih spustila pod to mejo. Tokrat so k povprečni rasti cen največ prispevale cene prehranskih izdelkov, sledile so cene goriv in energije. Na mesečni ravni so se cene življenjskih potrebščin zvišale za 0,9 odstotka, je objavil statistični urad.

V tem letu do konca novembra so se cene življenjskih potrebščin prav tako zvišale za deset odstotkov. Povprečna letna rast cen, torej povprečna inflacija do konca novembra glede na enako obdobje leta 2021, je bila medtem 8,7-odstotna. Glede na povprečje leta 2015 so bile cene novembra višje za okoli petino.

V Sloveniji je inflacija od junija vztrajala nad desetimi odstotki na letni ravni, julija in avgusta je bila z 11 odstotki najvišja od pomladi 1996, oktobra pa se je z 9,9 odstotka znižala pod mejo deset odstotkov. November tako ni prinesel nadaljnjega umirjanja, se je pa rast cen v zadnjih mesecih stabilizirala na sicer visoki ravni, ki je nekoliko nižja od povprečne v evrskem območju.

Višje cene hrane in brezalkoholnih pijač, ki so se v medletni primerjavi novembra zvišale za 19 odstotkov, so k letni inflaciji prispevale 3,1 odstotne točke. Podražitve goriv in energije (za 19,1 odstotka) so letni indeks dvignile za 2,3 odstotne točke. Ob tem je imela 0,9 odstotne točke vpliva na inflacijo dražja stanovanjska in gospodinjska oprema, ki se je podražila za 12 odstotkov, 0,7 odstotne točke pa višje cene v restavracijah in hotelih (za 9,8 odstotka). Cene blaga so bile v povprečju višje za 12,1 odstotka, cene storitev pa za 5,9 odstotka. Blago za vsakodnevno porabo se je podražilo za 15,3 odstotka, trajno blago za 8,4 odstotka in poltrajno blago za 3,6 odstotka.

Mesečno inflacijo so najbolj, za 0,4 odstotne točke, zvišali dražji naftni derivati. Cene tekočih goriv so zrasle za 7,6 odstotka, cene goriv in maziv za osebna vozila pa ob vnovični rasti cen na bencinskih servisih za 5,7 odstotka. Hrana se je podražila za 0,9 odstotka in k mesečni inflaciji prispevala 0,2 odstotne točke. Po 0,1 odstotne točke vpliva so imele še višje cene opreme za šport, trdih goriv, storitev v zdravstvu ter oblačil in obutve.

Po drugi strani so mesečno inflacijo ublažile, vsaka za 0,1 odstotne točke, pocenitve toplotne energije, ta je bila po uvedbi reguliranih cen za daljinsko ogrevanje s plinom cenejša za sedem odstotkov, nastanitvenih storitev in počitniških paketov. Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjave v EU, je bila novembra 10,8-odstotna, kar je 0,5 odstotne točke več kot oktobra. Mesečna rast cen je bila 1,1-odstotna, potem ko je bila v predhodnem mesecu 0,8-odstotna.

Letna inflacija v območju evra nazadovala

Območje evra je po prvih ocenah evropskega statističnega urada Eurostat novembra na letni ravni zabeležilo 10-odstotno inflacijo, potem ko je ta oktobra znašala 10,6 odstotka. Še naprej so jo spodbujale predvsem visoke cene energentov. Cene energentov so bile novembra za 34,9 odstotka višje kot pred letom dni. Njihova rast se je novembra nekoliko umirila, saj je bila oktobra 41,5-odstotna.

Se je pa pospešila rast cen hrane, alkohola in tobaka. Te so bile novembra za 13,6 odstotka višje kot novembra lani, kar je 0,5 odstotne točke več kot oktobra. Neenergetske industrijske dobrine so se podražile za 6,1 odstotka, kar je enako kot mesec prej, storitve pa za 4,2 odstotka oz. za 0,1 odstotne točke manj kot mesec prej, je še objavil Eurostat. Zaradi rasti cen energentov in hrane je stopnja inflacije v območju evra že vse od novembra 2021 iz meseca v mesec dosegala nove najvišje ravni. Poganjati so jo začele lani spomladi zaostrene razmere zaradi motenj na trgu, povezanih z vojno v Ukrajini.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje