Občina bo poskusila ublažiti podražitve, a za Jeseničane bo zima draga

Gospodarstvo 21. Nov 202120:00 > 20:04 3 komentarji
Jesenice blok
Žiga Živulović jr./BOBO

Jeseničane razburjajo visoke novembrske položnice za daljinsko toploto. Proizvajalec toplote, podjetje Enos, je zakupil le manjši del zemeljskega plina, zato se v zadnjih mesecih vzporedno z divjanjem cen plina na borzah draži tudi njihova proizvodnja toplote. To pa odjemalci občutijo v obliki močnih zvišanj zneskov na položnici. Občina bo poskuša doseči, da bi podjetje z notranjimi rezervami pokrilo del zvišanj.

“Zavedamo se stiske občanov,” po viharju, ki so ga med Jeseničani zanetili precej višji zneski na novembrskih položnicah za daljinsko toploto, pravijo v uradu župana Blaža Račiča.

Kot smo pisali v članku Položnica za ogrevanje: 183 evrov za 70 kvadratnih metrov veliko stanovanje, občinski pogodbenik Enos OTE s toploto oskrbuje 4.200 odjemalcev, večinoma prebivalce blokovskih naselij v železarskem mestu.

Eden od njih bo za ogrevanje svojega 70 kvadratnih metrov velikega stanovanja v oktobru plačal 180 evrov, kar je dvakrat več kot za lanski oktober. Druga odjemalka v 50 kvadratnih metrov velikem stanovanju je dobila račun za 250 evrov.

Na jeseniški občini v zadnjih dneh dobivajo veliko vprašanj, prav tako v podjetju Enos OTE. “Občane smo na zvišanje cen želeli vnaprej pripraviti tudi z obvestili v lokalnem časopisu, zavedamo pa se, da je zvišanje cene vseeno marsikoga presenetilo, kar je razvidno iz odziva,” pravijo na jeseniški občini.

Položnica za ogrevanje
N1

Jeseniške stanovalce blokovskih naselij so presenetile visoke položnice za daljinsko toploto. Eden od njih bo za ogrevanje svojega 70 kvadratnih metrov velikega stanovanja v oktobru plačal 180 evrov, kar je dvakrat več kot za lanski oktober. Druga odjemalka v 50 kvadratnih metrov velikem stanovanju je dobila račun za 250 evrov.

Majhen zakup plina

Razlog za podražitve je v zvišanju cen zemeljskega plina in tudi emisijskih kuponov. Cene plina na svetovnih borzah so tudi štirikrat višje kot v tem času lani.

A praviloma imajo veliki odjemalci plina letne pogodbe o zakupu plina, ki do konca letošnjega leta porabnike ščitijo pred podražitvami zaradi dogajanja na trgu z zemeljskim plinom. Da večji val podražitev pričakuje z novim letom, je pred dnevi v Državnem zboru dejal tudi predsednik vlade Janez Janša.

V podjetju Enos pa so zakupili le majhen delež plina, nam je potrdil direktor Andrej Stušek. “Skladno s poslovno politiko del plina zakupujemo vnaprej, pri čemer je bil delež zakupa v letošnjem letu relativno majhen.”

Na vprašanje, ali je bila to torej slaba poslovna odločitev, direktor ni odgovoril, nam je pa zatrdil, da bo podjetje “seveda nase prevzelo velik del bremena višjih stroškov plina in kuponov” in dejal, da bo to “bistveno” vplivalo na njihov poslovni izid.

Blaž Račič, župan Jesenic
Borut Živulović jr./BOBO

“Smo v stiku s koncesionarjem, podjetjem Enos OTE, glede potencialnih rezerv oziroma manevrskega prostora, ki bi lahko omogočil znižanje cene,” pravijo na jeseniški občini, ki jo vodi Blaž Račič. S podjetjem naj bi se sestali v prihajajočem tednu.

Regulator zahteva dodatna dokazila

Dejstvo pa je, da so ta mesec posledice močno občutili tudi odjemalci.

Podjetje Enos je višje stroške z zviševanjem prodajnih cen toplote celo leto prenašalo na hčerinsko podjetje Enos OTE. Kot nam je povedal direktor tega podjetja Robert Pajk, so v podjetju prej dvige v veliki meri zadrževali, prejšnji mesec pa so ugotovili, da to ni več poslovno vzdržno, in so močno dvignili cene za odjemalce.

Dvig cen so priglasili tudi Agenciji RS za energijo, ki po zakonu preverja upravičenost vsakega dviga cen proizvajalcev in distributerjev toplote. Ker je cena toplote kar 77 odstotkov višja kot v tem času lani, je agencija zahtevala dodatna dokazila. Ta so še v postopku pregleda, so nam povedali na agenciji.

A na vprašanje, ali lahko agencija ustavi dvig cen, ki je vsaj deloma posledica slabih poslovnih odločitev, so nam odgovorili, da “agencija ne more vplivati na poslovno politiko podjetja glede nakupa energentov”.

Iščejo notranje rezerve

Za jeseniška gospodinjstva bo torej očitno ta zima draga, saj naj bi visoke cene vztrajale vsaj do pomladi. Torej celotno kurilno sezono.

V podjetju Enos sicer pravijo, da so ceno toplote za november nekoliko znižali, kar pomeni, da bo morda znesek na decembrskih položnicah vsaj malenkost nižji. Na jeseniški občini pa so nam povedali tudi, da iščejo način, da bi Enos OTE poiskal notranje “rezerve” in vsaj delno znižal cene.

Vavčerji za prejemnike pomoči

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje