Koliko Slovencev bi dobilo energetske bone za blažitev rastočih cen ogrevanja?

Slovenija 20. Okt 202110:52 > 16:30 3 komentarji
ogrevanje cena strošek
Profimedia

Vlada se je danes seznanila z naborom ukrepov za pomoč prebivalcem in podjetjem ob naraščajočih stroških ogrevanja, ki jih je zadnji teden pripravljala posebna medresorska skupina. Za zdaj še ne uvaja nobenega, a najbolj realna možnost naj bi bila uvedba energetskih bonov, pravijo viri blizu ministrstva za infrastrukturo. Enkratno pomoč za kritje naraščajočih stroškov ogrevanja bi dobili najbolj socialno ogroženi.

Tik pred začetkom hladnejšega dela leta pri nas – in po vsej Evropski uniji – zaradi dražjih energentov več ponudnikov draži ali pa napoveduje podražitve ogrevanja na elektriko in plin, tudi cena kurilnega olja raste.

Evropska komisija – vsaj za zdaj – ukrepe prepušča članicam, pozvala pa jih je, naj preprečijo energetsko revščino najranljivejših skupin. Slovenska vlada je na današnji seji razpravljala o naboru ukrepov, ki ga je pripravila delovna skupina za zajezitev visokih cen energentov, a za zdaj ni sprejela odločitve o uvedbi katerega od teh.

Kmalu zelena luč za energetske bone?

Po naših informacijah je pri nas za zdaj najbolj uresničljiva možnost energetski bon po francoskem vzoru. Kot smo na N1 že pisali, bo Francija 580 milijonov evrov namenila za 5,8 milijona najrevnejših gospodinjstev. Ta bodo decembra ob 150 evrih podpore, ki jih že tako vsako leto dobijo za pokrivanje stroškov energije, dobila še dodatnih 100 evrov.

Pri nas naj bi po naših informacijah bone dodelili vsem, ki prejemajo denarno socialno pomoč. Teh je povprečno 70 tisoč mesečno. Kdaj in koliko naj bi dobili, še ni znano. Na ministrstvu naj bi pred dokončnim oblikovanjem ukrepa počakali na končno višino podražitev.

Drago kurilno olje

Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec je včeraj dejal, da ga skrbi tudi kurilno olje. To na primer pri Petrolu trenutno stane 1,156 evra za liter – pred epidemijo je bila cena v povprečju med 85 centi in enim evrom za liter, lani (ob začetku epidemije) pa se je celo spustila na dobrih 70 centov za liter.

Iz Sursove analize iz leta 2019 izhaja, da kurilno olje predstavlja približno deset odstotkov porabe energentov v gospodinjstvih (podoben je delež zemeljskega plina, medtem ko največ, 40 odstotkov, odpade na lesna goriva – drva in pelete, še 28 odstotkov pa na elektriko).

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je včeraj napovedal, da naj bi na vladi med drugim razpravljali o omejitvi marž na kurilno olje, a iz sporočila po seji vlade ni mogoče razbrati, da so sprejeli kakšen ukrep v tej smeri.

Nadaljnje podražitve elektrike? Minister: Država lahko hitro vskoči

Splošnih ukrepov za omejitev cen elektrike in zemeljskega plina ali pomoči gospodinjstvom in malim poslovnim odjemalcem po Vrtovčevih besedah vlada za zdaj ne načrtuje.

Včeraj je ponovno poudaril, da so podražitve napovedali le posamezniki ponudniki – potrošniki, ki s tem niso zadovoljni, lahko hitro presedlajo k drugim. Vlada pa bo ukrepala, če bo cene zvišala večina ponudnikov na trgu (kar naj bi se sicer v primeru elektrike zgodilo z novim letom).

Poleg tega, je dejal, lahko v primeru nadaljnje rasti cen teh energentov država hitro poseže. “Ne bojim se, na voljo imamo hitre kratkoročne ukrepe, ki jih lahko izvedemo v enem tednu in se bo to že poznalo na položnicah,” je dejal.

Spomnil je, kako je lani, ob začetku epidemije, gospodinjstvom in malim poslovnim odjemalcem pomagala tako, da je agencija za energijo znižala omrežnino, vlada pa je zamrznila prispevek za obnovljive vire energije (OVE). Računi so bili s tem po izračunih agencije nižji za 27 odstotkov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje