Podjetje, kjer je eksplodiralo, organizator ognjemetov in dobavitelj policije

Hamex, eksplozija
N1

Podjetje Hamex, kjer je danes odjeknila močna eksplozija, v kateri je ena oseba umrla, dve pa sta bili hudo poškodovani, je proizvajalec pirotehnike, organizator ognjemetov ter tudi dobavitelj nabojev ministrstvu za notranje zadeve. Lokalne prebivalce je v preteklosti občasno razburjal hrup, ki ga je podjetje povzročalo s testiranjem ognjemetov, tokrat pa je iz za zdaj neznanega razloga prišlo do hude nesreče. Dogodek bo verjetno obudil širšo razpravo o nevarnih dejavnostih na Vrhniki, ki jo je sprožila okoljska nesreča v Kemisu v maju 2017.

Podjetje Hamex, kjer je danes prišlo do eksplozije, ima sedež na Stari Vrhniki. Skladišče je umaknjeno od strnjenega naselja, lastnik in direktor Aleš Ham je leta 2014 za lokalni medij Naš časopis dejal, da je najbližja hiša 700 metrov stran.

A prebivalci Stare Vrhnike, Vrhnike in tudi bolj oddaljenih naselij so današnjo eksplozijo, katere vzrok še ni znan, močno čutili. Na lokaciji so bile v času eksplozije tri osebe, ena je umrla, dve pa sta huje poškodovani, so povedali gasilci. Po informacijah N1 sta hudo poškodovana lastnik podjetja in njegov sin.

Preberite še: Oba poškodovana se v UKC Ljubljana borita za življenje 

Predstavnike podjetja smo danes večkrat klicali na različne številke, objavljene na spletu, a se ni oglasil nihče. Vzrok eksplozije še ni znan. Župan Vrhnike Daniel Cukjati je poudaril, da nevarnosti za občane ni.

Proizvajalec pirotehnike, organizator ognjemetov, dobavitelj nabojev

Podjetje Hamex v lasti Aleša in Barbare Ane Ham je imelo sicer konec leta 2021 pet zaposlenih (poleg proizvodnje in skladišča ima tudi trgovine v Kamniku in Ljubljani), v tem letu je ustvarilo milijon evrov prihodkov. Podjetje je Ham ustanovil leta 1989 in začel uvažati pirotehniko iz Nemčije in Italije ter jo prodajati na jugoslovanskem trgu. Vzporedno pa je začelo ponujati organizacijo ognjemetov na prireditvah po bivši skupni državi.

Kasneje so začeli pirotehniko začeli uvažati s Kitajske, po letu 2007 in začetku finančne krize pa so se zaradi spremenjenih tržnih razmer preusmerili v lastno proizvodnjo pirotehnike na Stari Vrhniki, je v že omenjeni objavi v lokalnem mediju Naš časopis dejal Ham. Poudaril je, da jih proizvajajo iz razgradljivih materialov, da 95 odstotkov proizvodnje izvozijo in da so njihovi izdelki razsvetljevali nebo po mnogih evropskih državah, na Kitajskem, v Kanadi.

Preberite še: Prve fotografije s prizorišča eksplozije na Vrhniki 

Njegov poslovni partner s Sicilije Antonino Vaccaluzza, za katerega je Hamex po podatkih na spletu proizvajal pirotehnične izdelke, je po poročanju italijanskih medijev lani septembra umrl v eksploziji pirotehnike.

Kot kažejo uradne baze, je Hamex tudi dobavitelj nabojev za policijo. Po podatkih Erarja je ministrstvo za notranje zadeve do zdaj podjetju plačalo skupno 1,8 milijona evrov, v zadnjem letu 250 tisoč evrov. Med proračunskimi porabniki, ki so v preteklosti poslovali s podjetjem, so tudi Avditorij Portorož, Festival Ljubljana, SNG Opera in balet Ljubljana.

hamex, vrhnika, požar,
Hribi.net

Eksplozija se je videla tudi na spletni kameri, postavljeni na Planini nad Vrhniko.

Moteč hrup v času testiranja

V preteklosti se je podjetje v medijih pojavljajo zaradi motečega hrupa v času testiranja ognjemetov. Ko je leta 2020 svetnica Nataša Rijavec to vprašanje izpostavila na seji občinskega sveta, je občina ministrstvo za notranje zadeve prosila za obrazložitev dovoljenja, ki ga podjetje po zakonu potrebuje za proizvodnjo pirotehnike. A iz zapisnika naslednje seje občinskega sveta izhaja, da iz obrazložitve dovoljenja ni jasno, ali podjetje ima dovoljenje za testiranje.

Preberite še: Prebivalec Vrhnike: Odjeknilo je kot bomba 

Ham pa je za medije v preteklosti pojasnjeval, da podjetje deluje “znotraj vseh veljavnih zakonskih določb” in lokalno prebivalstvo prosil za razumevanje.

Na seznamu nezaželenih

Hamex se je leta 2017, po požaru v vrhniškem Kemisu, kljub temu omenjal kot eno od nezaželenih podjetij. Spomnimo, da je nezadovoljstvo prebivalcev takrat sprožil požar v skladišču Kemisa v Sinji Gorici, kjer je ta skladiščil goriva, odpadna olja, topila in zdravila, ki so kategorizirana kot nevarne snovi.

Po požaru se je izkazalo, da gasilci niso vedeli, kaj točno je gorelo, katere snovi so se sproščale v zrak, tla, v bližnji potok Tojnica, uradne institucije pa so prve meritve in priporočila prebivalcem dajale šele v jutru po začetku požara, ko so tega sicer še vedno gasili. Vse to je sprožilo jezen odziv prebivalcev, ki so zahtevali zaprtje Kemisa, hkrati pa tudi umik drugih nevarnih dejavnosti z Vrhnike. Poleg proizvajalca mineralnih gnojil Unichema, Saubermacherja (zbiralec odpadkov) se je omenjal tudi Hamex. Vlado so prebivalci takrat pozvali, naj pospeši postopke za reševanje okoljske problematike na Vrhniki. Saubermacher se je kasneje umaknil.

Preberite še: Tako močna eksplozija, da so jo zaznale tudi potresne opazovalnice 

Občina, ki jo vodi Daniel Cukjati (ta je lani na lokalnih volitvah dobil drugi mandat), se je lani pritožila v postopku spremembe okoljevarstvenega podjetja Kemisa za predelavo nevarnih odpadkov, ki še teče. Menijo, da je Kemis obrat tveganja za okolje, saj da ne zagotavlja zahtevane varnostne razdalje od naselja in občinske infrastrukture. Septembra lani je občina tudi vlado pozvala, da naj jim pomaga v teh prizadevanjih. Proti Kemisu še vedno tečejo tudi inšpekcijski postopki, med drugim zato, ker naj bi objekt po požaru saniral brez ustreznih dovoljenj (že izdano odločbo inšpekcije je upravno sodišče razveljavilo).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.