Izgovorov ni več: veletrgovci morajo malim prodajati gorivo

Gospodarstvo 31. Mar 202214:28 > 16:071 komentar

Vlada je na današnji seji določila najvišje dovoljene veleprodajne cene goriva. Neosvinčen 95-oktanski bencin bo znašal 1,483 evra za liter in dizel 1,521 za liter. Kot je po seji vlade povedal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, takšna veleprodajna cena omogoča prodajo derivatov tudi malim trgovcem, ki jim veletrgovci v zadnjem obdobju niso dobavljali ustreznih količin goriv. Podjetja tako zaradi ukrepa ne smejo prenehati prodajati omenjenega blaga, pa bo tistim z občutno škodo to tudi povrnila.

Vlada je na današnji seji določila začasno najvišji dovoljeni veleprodajni ceni neosvinčenega 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva. Najvišja dovoljena veleprodajna cena z vključenim davkom na dodano vrednost (DDV) za neosvinčen 95-oktanski bencin znaša 1,483 evra za liter, za dizel pa 1,521 evra za liter.  “To je končna najvišja možna bruto veleprodajna cena, ki jo veletrgovci lahko zaračunajo pri preprodaji in vključuje tudi DDV,” je po seji vlade povedal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Sprememba podaljšuje veljavnost ukrepov do vključno 30. aprila 2022.

Najvišja dovoljena veleprodajna cena je tako za 0,02 evra na liter nižja od določene maloprodajne cene. “Ocenjujemo, da takšna razlika omogoča prodajo derivatov tudi malim trgovcem, ki jim veletrgovci v zadnjem obdobju niso dobavljali zadostnih količin goriva,” je ob tem poudaril gospodarski minister.

”Ukrepi potrebni, da umirimo razmere na trgu”

Obenem pa je vlada sklenila, da bo za čas trajanja sprejetega ukrepa določila nadomestilo podjetjem, ki jim ta ukrep povzroča občutno škodo. Njegovo višino bo določila z odlokom po izteku ukrepa. “Vlada trgovcem zato nalaga, da zaradi ukrepa določitve najvišjih cen naftnih derivatov ne smejo prenehati prodajati omenjenega blaga,” je še dodal Počivalšek.

Sicer pa želi vlada z določanjem veleprodajne cene goriv po besedah ministra omogočiti prodajo vsem trgovcem z gorivi, tudi malim, ki so imeli do sedaj problem pri dobavi goriv. “Ob enem pa bomo distributerjem, ki bodo utrpeli občutno škodo izplačali nadomestilo,” je še povedal Počivalšek, ki je še poudaril, da vlada spremlja razmere na trgu in mora skrbeti tako za potrošnike kot za podjetja, ki prodajajo pogonska goriva. “Ukrepi so potrebni, da umirjamo razmere na trgu v korist državljanov in ob enem tudi gospodarstva. Oboji so ukrep pozdravili,” je še dejal Počivalšek.

Najvišji maloprodajni ceni ostajata do nadaljnjega nespremenjeni. Spomnimo namreč, da je vlada zaradi vse višjih cen goriva 14. marca sprejela uredbo, s katero je določila najvišje maloprodajne cene goriv. Dizel je omejila na največ 1,541 evra za liter, najvišja cena 95-oktanskega bencina pa na 1,503 evra.

 

Komentari

Vaš komentar