Poslanci Svobode ogorčeni zaradi občutnega dviga plač vodilnih v SDH

žiga debeljak
Žiga Debeljak, predsednik uprave SDH (Foto: Žiga Živulovic jr./BOBO)

Občuten dvig plač vodilnima predstavnikoma SDH je razburil poslance Gibanja Svoboda. "Tako obsežen dvig je absolutno neupravičen in ga zato ostro obsojam," je za N1 dejala predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Ogorčeni so tudi v SD in Levici. Poslanska skupina SD je na vlado naslovila pobudo, naj zahteva odgovornost članov nadzornega sveta, ki so odobrili povišanje plač.

V poslanski skupini Svoboda vlada nezadovoljstvo. Razlog je občutno zvišanje plač vodilnim na Slovenskem državnem holdingu (SDH). Kot je včeraj poročal časnik Finance, je nadzorni svet SDH predsedniku uprave Žigi Debeljaku in članu uprave Janezu Tomšiču odobril skoraj 50 odstotkov višjo plačo. Tako je prvi namesto dosedanjih 12.800 za april prejel 18.500 evrov bruto, drugemu pa se je plača z 11.500 zvišala na 16.500 evrov bruto.

“Podrobnosti sicer ne poznam, moje mnenje pa je, da je tako obsežen dvig absolutno neupravičen in ga zato ostro obsojam. Gre namreč za državno gospodarsko družbo, kjer bi morali biti ob plačni politiki še posebej občutljivi in primerljivi z zasebnimi gospodarskimi družbami,” je za N1 dejala poslanka Svobode, podpredsednica stranke in predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Več naših sogovornikov iz največje koalicijske stranke pa je poudarilo, da je dvig plače Debeljaku tolikšen, kot je mesečna bruto plača najbolje plačanega poslanca. Spomnimo, da je Klakočar Zupančič kot predsednica državnega zbora prejšnji mesec dobila 6.020,96 evra bruto, sledil ji je vodja največje poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic s 5.649,52 evra bruto.

Urška Klakočar Zupančič
Dvig plač je kot neupravičene označila tudi predsednica državnega zbora. Foto: Matija Sušnik/DZ

Nekateri naši viri iz največje koalicijske stranke izpostavljajo, da je znatno povišanje plač vodilnim na SDH popolnoma neprimerno tudi v luči prizadevanj posameznih ministrov za dogovor o plačah v javnem sektorju. In dodajajo, da se to povišanje lahko odrazi tudi na priljubljenosti Gibanja Svoboda, saj so njegovi poslanci glasovali za tri lani izvoljene nadzornike SDH, predsednik uprave Žiga Debeljak pa sodi v najožji krog premierja Goloba. Ne manjka niti ocena, da se gredo vodilni na SDH “vojno dobičkarstvo” in da bi bilo morda dobro razmisliti o zahtevi za zamenjavo nadzornikov.

Poslanka Svobode Mojca Šetinc Pašek je za N1 dejala, da se strinja z vsemi, ki so zgroženi zaradi velikega dviga plač vodilnima v SDH. Po njenih besedah je to ravnanje v nasprotju s prizadevanji in vrednotami stranke, ki se ji je pridružila, in politiko, ki jo vodi sedanja vlada. “Pričakujem ustrezno ravnanje vlade, ki je skupščina SDH,” je poudarila Šetinc Pašek. Dodala je še, da je s težkim srcem glasovala za imenovanje Franja Bobinca v nadzorni svet holdinga, sedanja povišica pa da dokazuje, da so bili njeni pomisleki upravičeni.

Ogorčeni so tudi Socialni demokrati in Levica.

V poslanski skupini SD ocenjujejo, da so medijska pojasnila predsednice nadzornega sveta, ki povišanje utemeljuje z večletnim neusklajevanjem (razen z inflacijo), izrazito cinična do vseh, ki v vseh teh letih niso doživeli nikakršnih usklajevanj, mnogim pa so prihodke omejevali tudi ukrepi za uravnoteževanje javnih financ. “Tovrstna zvišanja zato predstavljajo klofuto vsem tistim, ki so v zadnjih letih prav tako prenašali težja bremena, pa njihova obremenjenost ni bila z ničemer ovrednotena; hkrati pa otežujejo delo vsem, ki skušajo doseči nov dogovor o plačah v javnem sektorju,” so navedli v SD.

Po njihovem prepričanju tudi argumenti o povečanem obsegu dela niso upravičeni – še zlasti ne, ker SDH in vlada kot skupščina še vedno nista pripravili in predlagali nove strategije upravljanja državnih kapitalskih naložb. “Pričakovali bi torej vsaj, da SDH najprej opravi svoje delo, šele nato pa se pogaja o morebitnih povišanjih nagrad svojega vodstva,” so poudarili v poslanski skupini Socialnih demokratov. Na vlado so naslovili pobudo, da kot skupščina SDH ukrene vse potrebno, da se tako ekscesni dohodki vodstva SDH nemudoma omejijo. Pričakujejo tudi, da bo zahtevala odgovornost članov nadzornega sveta, ki so odobrili povišanje plač. Prav tako so dali vladi pobudo, da se pred povišanjem nagrad vodstva zagotovi priprava nove strategije upravljanja državnih kapitalskih naložb in se jo predloži v sprejem državnemu zboru.

“V Levici menimo, da je neprimerno, da si v času draginje najbolje plačani še dodatno dvigujejo plače. Prav tako menimo, da ima uprava SDH glede tega preveliko avtonomijo, sploh v primerjavi z javnim sektorjem, ki se že eno leto pogaja za boljše plače,” pa je poudaril vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec.

Opozorila pred navzkrižjem interesa

Karmen Dietner, ki vodi nadzornike SDH, je za Finance kot razloge za zvišanje plač Žigi Debeljaku in Janezu Tomšiču navedla povečan obseg dela zaradi energetske krize in pripojitve slabe banke. Izpostavila je še primerjavo s plačami družb, ki sodijo pod SDH, in dodala, da se plače v upravi SDH razen z inflacijo od leta 2013 niso usklajevale.

Spomnimo, da je državni zbor v sedanjem mandatu imenoval tri od petih nadzornikov državnega holdinga. Poslanci koalicijskih SD in Levice so bili z izborom sicer nezadovoljni, a so Franjo Bobinac, Suzana Bolčič Agostini in Miro Medvešek vendarle dobili zadostno podporo.

Očitki manjših koalicijskih strank so leteli predvsem na Franja Bobinca, večletnega šefa Gorenja, ki je po prevzemu kitajskega Hisensa v tem podjetju še naprej skrbel za področje marketinga. Pred glasovanjem v parlamentu je Bobincu navzkrižje interesov očitala tudi opozicija. Razlog je bil, ker je ta sedel v upravi velenjskega proizvajalca bele tehnike skupaj s predsednikom uprave SDH Žigo Debeljakom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje