Klakočar Zupančič: “Tudi jaz sem storila nekaj napak”

Slovenija 12. Maj 202313:10
Urška Klakočar Zupančič
Žiga Živulović jr./BOBO

Mineva leto dni, odkar se je na ustanovni seji zbral aktualni sklic državnega zbora. Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič ocenjuje, da je bilo delo učinkovito, ter z višjim nivojem kulture komuniciranja.

V soboto bo minilo eno leto, odkar se je na ustanovni seji sestal aktualni, deveti sklic DZ. Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič ob tem ocenjuje, da je DZ v tem času deloval izredno učinkovito. Velik korak naprej je bil po njenem mnenju kljub začetnemu negodovanju storjen na področju dviga kulture komuniciranja.

Aktualna sestava 90-članskega državnega zbora, ki jo ob dveh manjšinskih poslancih sestavljajo poslanci petih strank, in sicer Gibanja Svoboda, SDS, NSi, SD in Levice, se je na ustanovni seji sestala 13. maja lani. Na tajnem glasovanju so poslanci devetega sklica DZ na čelo DZ s 55 glasovi za in 25 proti izvolili podpredsednico danes vladajoče Svobode Urško Klakočar Zupančič.

“Tudi jaz sem storila nekaj napak”

Slednja ocenjuje, da je bilo vodenje DZ v preteklem letu korektno, sama pa da se je marsičesa tudi naučila, predvsem v luči komuniciranja z javnostjo. “Tudi jaz sem storila nekaj napak, za nekatere sem se tudi opravičila, ker so bile tudi kritike upravičene,” priznava prva med poslanci.

V minulem letu se je sicer DZ sestal na 44 sejah, od tega 35 izrednih in devetih rednih. V parlamentarni postopek je bilo vloženih 174 zakonskih predlogov, DZ jih je sprejel 100, ob tem pa še 117 drugih aktov, je danes navedla Klakočar Zupančič.

V DZ so bile vložene tri interpelacije, ob interpelaciji celotne vlade Roberta Goloba, še interpelaciji zoper ministrico za zunanje in evropske zadeve Tanjo Fajon in takratno ministrico za notranje zadeve Tatjano Bobnar.

Kot je spomnila predsednica DZ, je bilo v minulem letu na podlagi zakona o referendumu in ljudski iniciativi vloženih veliko pobud in zahtev, in sicer skupno 32. “Razloge za to lahko iščemo v zlorabi določb zakona o referendumu in ljudski iniciativi ali pa povečani angažiranosti civilne družbe pri upravljanju javnih zadev,” meni.

Klakočar Zupančič: Oviranje opozicije legalno, ne pa nujno legitimno

Ocenila je tudi, da je bila koalicija, ki jo sestavljajo Gibanje Svoboda, SD in Levica, v preteklem letu soočena s številnimi ovirami opozicije. Te so sicer legalne, če so legitimne pa bodo najbolje presodili volivci, ko bo čas za to, najkasneje čez tri leta, je prepričana podpredsednica Gibanja Svoboda. “Gre pa za prijeme, ki dejansko bolj kot ne samo upočasnjujejo in ovirajo delo koalicije in uresničevanje njenega programa, pri čemer se je treba zavedati, da je ta program na volitvah dobil večinsko podporo državljank in državljanov,” je dejala.

Demokratična država sicer po njenem mnenju dopušča takšne predloge, konstruktivna opozicija pa je tista, ki jih uporablja, da se raven demokracije v državi povečuje in ne da se upočasnjuje uresničevanje političnega programa reform. V nadaljevanju mandata si želi, da bo lahko tudi DZ s sprejemanjem zakonodaje naslovil sistemske spremembe, ki čakajo državo, med drugim na področju javnega zdravstva in sociale.

Pozitiven premik pri kulturi komuniciranja

Pozitiven premik pri vseh poslanskih skupinah pa prva med poslanci opaža v ravni kulture komuniciranja. Ocenjuje, da so poslanci spoznali, da s primerno, spoštljivo komunikacijo, a ostro in kritično, ko je treba, pripomorejo k dvigu kulture izražanja na vseh ravneh.

Da je ta pomembna, je po njenem mnenju pokazala tudi nedavna tragedija v Srbiji. “S tem bomo nadaljevali in pokazali, da smo zrela in odgovorna, tudi kritična družba, a da se zavedamo posledic, ki jih lahko na vseh segmentih družbe pusti neprimeren govor,” obljublja predsednica DZ.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.