Premogovnik Velenje iz krivdnih razlogov odpustil sindikalista Bećarevića

Gospodarstvo 21. Sep 202215:18 2 komentarja
Premogovnik Velenje
Foto: Bor Slana/BOBO

Vodstvo Premogovnika Velenje je predstavniku Sindikata delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES) Asmirju Bećareviću v ponedeljek vročilo odpoved delovnega razmerja iz krivdnih razlogov. Po navedbah vodstva rudnika je Bećarević kršil navodila svoje osebne zdravnice o ravnanju med bolniškim staležem, so sporočili iz SDRES.

Asmir Bećarević je bil v petek na zagovoru v postopku redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga, ki pa se ga poslovodstvo Premogovnika Velenje ni udeležilo. Že v ponedeljek mu je odpoved pogodbe o zaposlitvi predal detektiv. Detektiva je rudnik najel že poleti, da je Bećarevića med dolgotrajno bolniško odsotnostjo zasledoval ter beležil njegove izhode in gibanje, so izpostavili v sindikatu.

Vodstvo rudnika mu je očitalo opravljanje vsakdanjih aktivnosti, kot je npr. obisk trgovine ali banke, predvsem pa sindikalnih aktivnosti, ki jih je Bećarević v skladu s svojimi zdravstvenimi zmožnostmi vestno opravljal še naprej. Med drugim si je tako prizadeval za pravico do dostojne malice z zbiranjem podpisov na peticiji in dvakrat podal izjavo za javnost v imenu SDRES, so zapisali.

“Pri tem še enkrat poudarjamo, da je imel v tem času z zdravniškim potrdilom odobrene neomejene izhode, te aktivnosti pa niso v ničemer ovirale njegovega okrevanja oz. imele negativnega vpliva na njegovo zdravje, kot je to zmotno interpretiral delodajalec. Kvečjemu je na njegovo zdravstveno stanje negativno vplivalo dejstvo, da mu je delodajalec s svojimi ravnanji preprečil opravljanje sindikalnega dela in štiriurnega delovnika, poleg vseh ostalih pritiskov nanj, kot je zasledovanje in ne nazadnje vročitev odpovedi pogodbe o zaposlitvi prek detektiva po skoraj 25 letih dela v podjetju,” so kritični v SDRES.

Bećareviću je bila tako vročena odpoved pogodbe o zaposlitvi iz krivdnih razlogov, po kateri zaposlenemu ne pripada niti odpravnina niti nadomestilo za brezposelnost. V SDRES so prepričani, da je odpoved neutemeljena, krivična in izvedena zgolj “kot kazen za vztrajnega, pogumnega sindikalista, ki je preglasno opozarjal na vse krivice in kršitve pravic, ki so se dogajale in se dogajajo”.

Sindikat napovedal, da bodo uporabili pravna sredstva

SDRES bo, kot so zapisali, uporabil vsa pravna sredstva, da se popravi nastala krivica in vzpostavi prejšnje stanje. Poslužili se bodo tudi raznih sindikalnih aktivnosti ter odgovorne kazensko preganjali za povzročeno škodo njihovemu predstavniku, sindikatu, pa tudi podjetju, so napovedali.

Sindikat je v teh dneh prejel številna pisma podpore drugih sindikatov, ki so se v preteklosti srečali s podobnimi potezami delodajalcev. “Tovrstne prakse so se dogajale in kot dokazuje Bećarevićev primer se še dogajajo prepogosto, zato je temu treba narediti konec,” so zapisali.

Direktorji morajo prevzeti odgovornost in po mnenju SDRES bi bila nujna sprememba zakonodaje v smeri, da v primeru dokazane nezakonitosti odpovedi pogodbe o zaposlitvi stroške postopkov in vse nastale škode, povezane s postopki, tako materialne kot nematerialne, nosijo direktorji kot fizične osebe, in ne podjetje.

Podporo Bećareviću so izrekli v Slovenski zvezi sindikatov Alternativa, Sindikatu policistov Slovenije, Sindikatu žerjavistov pomorskih dejavnosti Luke Koper, Sindikatu poštnih delavcev in Konferenci sindikatov Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Vsi so pozivali vodstvo Premogovnika Velenje k preklicu vseh postopek zoper Bećarevića.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje