Preobrat: košarica osnovnih živil do nadaljnjega zamrznjena

Gospodarstvo 24. Jan 202417:26 3 komentarji
Trgovina
Foto: BOBO

Kmetijsko ministrstvo je z novo ministrico popustilo pod plazom kritik in akcijo spremljanja cen košarice osnovnih živil do nadaljnjega zamrznilo. Nadaljevali naj bi jo šele po dogovoru s trgovci.

“Ker se je inflacija na hrani trenutno umirila in ker trgovci niso zagotavljali zadostnih količin popisanih izdelkov v obdobju med dvema popisoma, je ministrstvo sprejelo odločitev, da se fizični popis začasno preneha izvajati ter se hkrati proučijo možnosti za dosego dogovora s celotno verigo od kmeta do trgovca glede nadaljevanja projekta,” piše v popoldanskem sporočilu za javnost kmetijskega ministrstva.

Ministrstvo sicer še vedno vztraja, da je projekt spremljanja cen v obdobju izvajanja dosegel svoj osnovni namen, “da se najcenejša živila, ki so bila v košarici 15 osnovnih živil, pri trgovcih niso dražila od samega začetka spremljanja”.

Kot so še dodali, so s projektom dosegli in pokazali, da trgovci lahko zagotavljajo določen nabor izdelkov po nižjih cenah. Za nadaljevanje projekta pa je po njihovih besedah ključno doseči dogovor s trgovci in proizvajalci glede zagotovitve zadostnih količin določenega nabora 15 živil iz osnovne košarice po nabavnih cenah brez dodatnih zaslužkov trgovcev in proizvajalcev.

“Zagotovo ni namen ukrepa potrošniku ponuditi živila pod nabavno ceno in ogroziti delovanje členov v prehranski verigi. Ključno je, da se za izbran nabor 15 živil ponudi živila po cenah brez marž,” so zapisali.

Slovenska košarica: ukrajinski piščanec, španska svinjina, poljska govedina

Do učinkov vladne košarice so bili kritični tako agrarni ekonomisti kot predstavniki slovenskih kmetov in mesne industrije, neuradno tudi trgovci. Potrošniki pa so se spraševali, kje za vraga se skriva meso po en evro za kilogram, ki ga je bilo na policah praktično nemogoče najti. O tem smo pred kratkim podrobno pisali tudi v rubriki Poglobljeno na N1, in sicer v članku Slovenska košarica, ukrajinski piščanec, španska svinjina, poljska govedina.

Poteza ministrstva se je nakazovala že nekaj dni, saj so njegovi predstavniki zavračali vsake izjave za javnost v zvezi s košarico osnovnih živil.

Nova ministrica za kmetijstvo Mateja Čalušič si je po prevzemu poslov vzela čas za razmislek in očitno ugotovila, da je negativnih odzivov na učinke vladne akcije enostavno preveč. Ministrstvo je sicer do zdaj svoj projekt trmasto zagovarjalo in napovedovalo, da se bo spremljanje cen v nespremenjeni obliki nadaljevalo tudi v letošnjem letu.

mateja čalušić
Nova kmetijska ministrica Mateja Čalušič (Foto: Žiga Živulović/Bobo)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje