S čim se ukvarja startup s pisarno v Sloveniji, v katerega vlaga Mark Cuban

Gospodarstvo 13. Avg 202106:00 > 10:34 1 komentar
Synthesia
Synthesia

Ameriški milijarder in poslovni angel Mark Cuban je v intervju za N1 dejal, da ga zanimajo naložbene priložnosti v Sloveniji in da našo podjetniško sceno tipa prek ljubljanske izpostave britanskega podjetja Synthesia, ki ga je že podprl z (več)milijonskim vložkom. S čim se ukvarja to štiri leta staro podjetje, kaj ima v Sloveniji in kako je prepričalo Cubana?

Lastnik Dallas Mavericksov Mark Cuban je v Slovenijo ta teden pripotoval zaradi podpisa pogodbe s košarkarjem Dallasa Luko Dončićem, z ekipo je tu ostal dva dni.

A Cuban, ki je poslovni angel in investitor, je v intervjuju za N1 povedal, da ga z Ljubljano že zdaj vežejo tudi poslovne vezi. Tu je ena od pisarn podjetja Synthesia, v katerega sam že vlaga.

“Upam, da bom več tukaj in prek Synthesie povezoval ljudi. Odprt sem za priložnosti,” je dejal ter v pogovoru med drugim pohvalil našo startup sceno in visoko raven tehnološke pismenosti, kot zanimivo pa izpostavil živahno dogajanje pri nas na področju rabe umetne inteligence in računalniškega vida.

Mark Cuban
Denis Sadiković/N1

Nowitzki v odlični slovenščini

Synthesia je eno od mnogih podjetij, ki danes iščejo priložnosti prav na tem področju. Na osnovi računalniškega vida in umetne inteligence so razvili orodje, ki uporabniku omogoča, da natipka besedilo, doda kratek posnetek izbrane osebe in določi jezik, ki naj ga ta oseba govori, platforma pa vse to pretvori v – kot ga imenujejo – sintetični video.

Tako so na primer za Dallas naredili video, v katerem Dirk Nowitzki govori slovensko.

Britanski nogometaš David Beckham pa je s pomočjo aplikacije postal “poliglot”:

V Ljubljani zaposlujejo

Produkcija videa teče brez studia, igralcev, kamer in postprodukcije, kar poceni izdelavo, predznanje ni potrebno. Cilj podjetja je, da ustvarjanje videa postane tako preprosto kot pisanje elektronskega sporočila. Platforma ima po njihovem potencial predvsem pri poslovnih naročnikih, in sicer pri pripravi e-izobraževanj in komunikacije.

Synthesia je bila sicer ustanovljena leta 2017 kot spin-out ali odcepljeno podjetje londonske univerze (UCL). Ekipa pod vodstvom izvršnega direktorja Victorja Riparbellija, enega od četverice ustanoviteljev, je že v istem letu prepričala Cubana, ki je vložil milijon dolarjev (danes okrog 850 tisoč evrov).

Štiri leta kasneje ima podjetje po podatkih na spletni strani okrog 40 zaposlenih, zbrali so 16,6 milijona dolarjev kapitalskega vložka s strani različnih skladov in poslovnih angelov. Prihodki so po nekaterih ocenah pri 4,5 milijona dolarjev letno (ustvarjajo jih z naročninami), natančnejši poslovni podatki (na primer o dobičkonosnosti) pa niso javno dostopni. Na spletni strani startup skupnosti mesta Berlin je navedeno še, da je portal Dealroom.com letos spomlad vrednost podjetja ocenil na od 45 do 68 milijonov dolarjev (od 38 do 58 milijonov evrov).

V podjetju nam na novinarska vprašanja niso odgovorili, po podatkih na spletni strani sodeč pa je v ekipi več Slovencev, pisarno imajo v centru Ljubljane. Na spletni strani navajajo, da trenutno tu zaposlijo programerja.

Izziv: prepoznati manipulacije

Ena od ovir pri razvoju tehnologije, ki jo uporablja Synthesia, je možnost manipulacije z video posnetki (tako imenovani deep fake).  Z današnjo tehnologijo je moč narediti video posnetke, v katerih lahko kdorkoli izreče bolj ali manj kar koli – pa vse izgleda povsem pristno. Na primer nekdanji predsednik ZDA Barack Obama, ki žali svojega naslednika Donalda Trumpa.

“Strah je upravičen, tehnologija bo gotovo uporabljena tudi za slabe namene,” je v podcastu SlatorPod nedavno dejal Riparbelli. Poleg tehnoloških varovalk, ki bi zaznale manipulacijo, je po njegovem mnenju ključno ozaveščanje. Kot pravi, smo se tudi pri besedilu in fotografijah naučili prepoznati, katera vsebina ni pristna, in se zavedamo, da ni vse, kar preberemo na spletu, nujno res. Podobno bo tudi z videom, je prepričan.

Synthesia ni edina

Poleg Synthesie, ki ima pisarno v Ljubljani, je Cubanov kapital Slovenijo dosegel tudi leta 2015, ko je Američan – takrat skupaj s košarkarsko legendo Michaelom Jordanom – vložil v švicarski Sportradar. Gre za podjetje, ki se ukvarja z zbiranjem in analizo športnih podatkov. Švicarsko podjetje je takrat že imelo v lasti slovensko podjetje Klika ki je kasneje postala njegov razvojni center. Podjetje je imelo na zadnji dan leta 2019 (to je zadnji javno dostopen podatek) pri nas 136 zaposlenih.

Trnova pot do prvega milijona

Ripparbelli je v podcastu SlatorPod mesec in pol nazaj razkril tudi, kako trnova je bila pot do prvega kapitalskega vložka, ki ga je na koncu zagotovil Cuban. Dejal je, da je v njihovi dejavnosti nasploh težko prepričati vlagatelje, saj je razvojni cikel produktov dolg in drag.

“Mislim, da je naša zgodba precej tipična. Leta 2017, po neuspešnih pogovorih z vsemi potencialnimi investitorji, ki smo jih našli v Londonu in ZDA, smo skoraj obupali. Ni šlo, nihče ni razumel, kaj želimo narediti, nihče ni verjel našemu prepričanju, da to lahko postane milijardno podjetje, česar si sicer vsak vlagatelj želi.”

Skupaj s Steffenom Tjerrildom, soustanoviteljem in finančnim direktorjem podjetja, sta prodala svoje bitcoine, da sta lahko ohranila ekipo. Dokler ni nekega dne Steffen poslal email Marku Cubanu. Poslanemu elektronskemu sporočilu je sledilo 14-urno dopisovanje in dogovor za prvi milijon dolarjev vložka.

Komentarji (1)

Prikaži vse komentarje