VIDEO: Komitenti Sberbanke na bankomate po denar: negotove razmere jih skrbijo

Gospodarstvo 28. Feb 202210:35 > 01. Mar 2022 15:29 2 komentarja

Po novici o verjetnem propadu evropskih podružnic ruske banke Sberbank so številni njeni slovenski komitenti danes naleteli na zaprte poslovalnice. Banka je vrata zaprla, saj želi omejiti previsok odliv vlog. Ekipa N1 se je tako zjutraj odpravila pred poslovalnico na Dunajski cesti v Ljubljani, kjer se je vila vrsta pred bankomatom. Sberbank je edina banka v Sloveniji, na katero vpliva dogajanje v Rusiji.

V poslovalnici Sberbanke na Dunajski cesti v Ljubljani je bilo zjutraj nalepljeno obvestilo, s katerim so v banki pojasnili, da so zaradi zadnjih geopolitičnih dogodkov v Sberbanki v zelo kratkem času zaznali znaten odliv sredstev strank. “Z namenom zaščite interesov naših strank in zaposlenih pred morebitnimi dodatnimi učinki obstoječih in novih sankcij smo pripravili rešitev. Tako bodo naslednja dva delovna dneva vrata naših poslovalnic zaprta, dvigi in plačila s plačilnimi karticami pa bodo omejeni na 400 evrov dnevnih dvigov oziroma plačil. S tem ukrepom bomo v banki omejiti previsok odliv vlog. Nenaden visok odliv vlog bi še bolj negativno vplival na trenutno poslovanje banke,” so med drugim zapisali v Sberbanki.

Tu poudarimo, da v Sloveniji (in tudi drugje po EU) država jamči za vloge na banki, torej denar na tekočem računu in tudi varčevanja, v višini do 100 tisoč evrov. Če bi imela katera od slovenskih bank težave, bi torej denar komitentom povrnila država. Tisti z vlogami nad 100 tisoč evrov pa bi morali na primer v primeru stečaja banke presežek sredstev prijaviti v stečajno maso. Sberbank je edina banka v Sloveniji, na katero vpliva dogajanje v Rusiji.

Podjetnik Boris Kovačič, ki ima račun podjetja odprt na tej ruski banki, je za N1 povedal, da ga negotove razmere skrbijo. “Če bo plačilni promet ustavljen, bomo imeli težave s poslovanjem. Nekaj denarja sem prišel dvignit na bankomat, da vsaj nekaj ven potegnem. V prihodnjih dneh oziroma čim prej bomo račun prestavili,” je povedal. Na vprašanje o nadaljnjih načrtih je Kovačič odvrnil, da jih še nima. “Včeraj zvečer sem še mislil, da ga imam. Ko je danes zjutraj prišla novica, ugotavljam, da načrta nimam. Nekako bom moral zagotoviti poslovanje podjetja, bomo videli, ” je še dejal.

”Vse skupaj ni nič”

Upokojenka Anica Korče je na bankomat poslovalnice prišla dvignit pokojnino. “Bomo videli, kako bo v prihodnje. Upam, da bodo kaj sporočili,” je še dejala o napovedih o verjetnem propadu banke. “Komunikacije enostavno ni. Zjutraj sem klical svojega skrbnika na banki, a se mi nihče ne oglaša,” pa je povedal gospod, ki je želel ostati neimenovan. Na ukrep o dnevnem dvigu, ki je kot omenjeno, omejen na 400 evrov, je dejal, da ”to vse skupaj ni nič”. “Kaj bo država naredila za to? Ali bo kdo urgiral ali ne?” ga je zanimalo.

Tudi Rok Florjanič, ki je denar prišel dvignit na bankomat pred poslovalnico na Pavšičevi ulici v Šiški, je potrdil, da vlada kar nekaj zmede. “Zjutraj je bilo recimo objavljeno, da bo 400 evrov limita, zdaj vidim, da je 250 evrov. Na spletnih medijih je bilo objavljeno, da je minister Šircelj izjavil, da bo sto evrov. Malo je zmedeno.” Sogovornik je še dodal, da prehaja na drugo banko. “Sem se že v službi dogovoril, da mi bodo plačo nakazali na drug račun, saj si ne morem privoščiti, da čakam, kaj se bo zgodilo, ker ne vemo, kaj se bo zgodilo,” je povedal Florjanič in dodal, da denarja ni mogel dvigniti na bankomatih drugih bank.

Zaradi posledic ruskega napada na Ukrajino je poslovanje ruske banke Sberbank v Sloveniji omejeno le še na kartično poslovanje. Druge storitve te banke do srede niso na voljo, poslovalnice pa so zaprte. Evropska podružnica Sberbank bo po napovedi Evropske centralne banke “propadla ali verjetno propadla”, tako kot tudi njene izpostave v Sloveniji in na Hrvaškem. Zaradi poslabšanja likvidnosti namreč verjetno ne bo mogla pravočasno poplačati svojih dolgov.