Skupščina Darsa potrdila: revizorji bodo pregledali posle zadnjih petih let

Gospodarstvo 07. Dec 202309:18 1 komentar
dars
Foto: Borut Živulović /BOBO

Skupščina Darsa je v sredo na izredni seji potrdila predlog SDH za izvedbo posebne revizije za preveritev vodenja posameznih poslov družbe v preteklem petletnem obdobju. V njej bodo preverili načrtovanje poslov z vidika upravičenosti in transparentnosti ter postopke sklepanja aneksov.

Konkurenčni postopek izbora posebnega revizorja bo izvedel Dars, Slovenski državni holding (SDH) pa bo v vlogi edinega delničarja zagotovil neodvisnost in preglednost postopka. Izbranega revizorja bo skupščina imenovala po uspešno zaključenem postopku izbora, izhaja iz zapisnika, danes objavljenega prek spletne strani Ljubljanske borze.

Posebni revizor bo preveril nabor poslov, pri čemer bo med drugim pregledal njihovo načrtovanje in izvedbo z vidika poslovne potrebnosti, ekonomske upravičenosti in transparentnosti. Prav tako bo preveril postopek priprave razpisnih pogojev z vidika morebitnega prilagajanja razpisnih pogojev ciljnim ponudnikom ali drugačnega omejevanja konkurence.

SDH od revizorja pričakuje, da glede na izsledke pregledov poslov poda priporočila za izboljšanje procesov. Na podlagi ugotovitev posebne revizije pa bo SDH po potrebi sprejel nadaljnje upravljavske ukrepe v družbi za upravljanje avtocest in hitrih cest.

Izvedbo posebne revizije je SDH napovedal konec oktobra, potem ko je televizija POP TV razkrila domnevne nepravilnosti v družbi, ki je v 100-odstotni državni lasti. Poročanje o domnevnem pobiranju podkupnin za posle z Darsom in o sumu kartelnega dogovarjanja pri poslu avtovleke je v začetku novembra pripeljalo do odstopa predsednika uprave Valentina Hajdinjaka, vodenje Darsa pa je začasno prevzel dotedanji član uprave David Skornšek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje