Stavka v Heliosu končana: sindikat in uprava sklenila dogovor o plačah

Gospodarstvo 19. Jan 202311:23 > 15:05
Protest v podjetju Helios
Foto: BOBO

Po včerajšnji stavki zaposlenih v Heliosu se je vodstvo podjetja zvečer sestalo s sindikatom in sklenilo dogovor o plačah. Delo je danes ponovno steklo.

Včeraj smo v redakcijo N1 prejeli sporočilo, da je nekaj delavcev Heliosa stavkalo, pri čemer sindikat podjetja ni sodeloval. “Kljub temu da potekajo pogajanja o uskladitvi plač, je del zaposlenih izrazil nezadovoljstvo z nenapovedano zaustavitvijo dela,” so nam pojasnili v podjetju. Koliko delavcev je stavkalo, včeraj niso navedli, danes pa so sporočili, da delo že poteka nemoteno.

Vir blizu podjetja, ki ne želi biti imenovan, nam je dejal, da je nezadovoljstvo izrazilo med pet in deset ljudi, po objavi članka pa smo prejeli neuradno informacijo, da se je stavke udeležilo precej več zaposlenih. Helios nam na uradno vprašanje o številu stavkajočih ni odgovoril; sporočili so, da je v notranjih prostorih Heliosa nekaj zaposlenih izrazilo nezadovoljstvo z obstoječim stanjem in izvedlo nenapovedano zaustavitev dela.

Sinoči sklenili dogovor

Včerajšnja stavka je bila prekinjena okoli 15. ure, danes pa smo izvedeli, da sta se zatem sestala uprava Heliosa in sindikat podjetja. Zadnji je član krovnega sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije, iz katerega so nam sporočili, da je vodstvo podjetja nekoliko popustilo glede uskladitve plač in sklenilo dogovor s sindikatom podjetja.

Zaposlene v podjetjih so o sklenjenem dogovoru po skupinah obvestili danes, delo je nato ponovno steklo. Krovni sindikat nam je pojasnil tudi, da dogovor v prvi vrsti usklajuje plače, vključene so še korekcije ostalih denarnih prejemkov.

O doseženem dogovoru s sindikatom so danes sporočili iz Heliosa, ob čemer je vodstvo podjetja izrazilo zadovoljstvo z zaključkom pogajanj. Da je dogovor s podjetjem zadovoljiv, je dejal tudi predsednik sindikata zaposlenih Konrad Jurković, ki je ob tem enkrat več dodal, da “včerajšnja zaustavitev dela zaposlenih ni bila organizirana s strani sindikata, niti je sindikat ni podprl, kajti v tistem času so še vedno potekala pogajanja”.

Preberite še: Po Sloveniji bi lahko pljusknil stavkovni val

Medtem ko v sindikatu podjetja poudarjajo, da pri včerajšnji stavki niso sodelovali, smo neuradno izvedeli, da naj bi do “spontanega upora” prišlo, ker uprava ni privolila v sindikalne pobude pri pogajanju glede plač. Zaposleni so bili o poteku pogajanj namreč obveščeni, zato se je začelo kopičiti nezadovoljstvo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.